Assad tror han har fået »license to kill«

Mellemøstekspert siger, at Syriens rolle som stabiliserende kraft i Mellemøsten er udspillet.

Bashar al-Assad, arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS TV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at have reageret hurtigt med sanktioner mod undertrykkelse i Libyen, tøver verdenssamfundet med at handle mod Syriens præsident, Bashar al-Assad, fordi det kan ødelægge magtbalancen i Mellemøsten.

- Denne tøven over for Syrien sender et forkert signal til regimet i Damaskus. Desto længere verden er ubeslutsom, desto mere vil regimet tro, at det har en 'license to kill', siger mellemøsteksperten Nadim Shehadi fra tænketanken Chatham House i London.

400 dræbte

400 mennesker er ifølge menneskeretsaktivister blevet dræbt under protesterne i landet siden den 15. marts.

USA, Storbritannien og Frankrig har øget presset på Assad og arbejder på at få sendt "et stærkt signal" til Syrien - blandt andet med en FN-fordømmelse. Den britiske udenrigsminister, William Hague, advarer direkte om at ville iværksætte sanktioner mod det syriske regime.

Men for kun tre dage siden tilbød EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, hjælp til en reformproces i Syrien.

Nogle analytikere vurderer, at den slingrende kurs viser, at der i det internationale samfund er for ringe forståelse af de demokratiske strømninger, som går gennem Den Arabiske Verden.

- De arabiske opstande kom på et tidspunkt, hvor EU og USA havde opgivet at se demokrati i regionen og blot ønskede forretningsmæssige relationer til de arabiske stater, påpeger Shehadi.

Han henviser til, at Vestens politiske ledere, som i forvejen var traumatiseret af Irak, nu også står over for et Libyens-syndrom.

- Begivenhederne udspiller sig simpelthen for hurtigt for bureaukraterne, siger han og kritiserer Vesten for at opfatte Assad som afgørende for stabilitet i regionen, mens den syriske leder i virkeligheden har destabiliseret Libanon, Irak, Iran og de palæstinensiske områder.

Shehadi, forudser en forsoning mellem Hamas og Fatah i de palæstinensiske områder i samme øjeblik regimet i Damaskus er faldet.

/ritzau/AFP