70 år efter Luftbroen. Berlin fejrer USAs »Candy Bomber« i ugen, hvor forholdet til Trump nåede et nyt lavpunkt

12. maj 1949 blev der sat punktum for et logistisk mesterstykke. I 322 dage holdt ikke mindst amerikanerne vestberlinerne i live fra luften. Den amerikanske pilot Gail Halvorsen ændrede tyskernes syn på USA ved at kaste chokolade og slik ned til børn. I dag er der ikke megen harmoni tilbage i det tysk-amerikanske forhold. Berlingske har været til 70 års-fest i Berlin.

Det tysk-amerikanske forhold er præget af utallige konflikter mellem præsident Donald Trump og kansler Merkel. Amerikanerne er blandt andet stærkt kritiske over de lave tysk forsvarsudgifter og det høje tyske handelsoverskud i samhandlen med USA.  Søndag lød der helt andre toner, da tyskerne fejrede 70-året for afslutningen af luftbroen over Vestberlin. Den 98-årige Gail Halvorsen fra Utah, der kaldes for »Candy-bomberen«, fik en heltemodtagelse, Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHELE TANTUSSI / AFP / scanpix

Det er lang tid siden, at en amerikansk gæst er blevet modtaget så hjerteligt i Berlin som den 98-årige pilot Gail Halvorsen.

Berlin vil aldrig glemme USAs indsats, lød det fra Berlins overborgmester, Michael Müller (SPD), mens Tysklands justitsminister, Katarina Barley (SPD), lovpriste den amerikanske solidaritet.

Den amerikanske hædersgæst fra Utah kvitterede ved at betegne Berlin som sin »anden hjemstavn«.

Mødet fandt sted i samme uge, hvor USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, til tyskernes store frustation med kort varsel aflyste et besøg i Berlin

Verdens største luftoperation

277.569 flyvninger og mere end 1,5 mio ton forsyninger. Det er de imponerende tal bag, hvad der ofte kaldes verdens største luftoperation, luftbroen til Vestberlin i 1948/49.

Luftbroen varede i 322 dage og udgjorde den første alvorlige konfrontation mellem Vest og Øst under Den kolde krig. Sovjetunionens leder, Josef Stalin, satsede dybest set på at sikre sig Vestberlin ved at lukke alle adgangsveje på land og til vands mellem Vestberlin og resten af Vesttyskland.

Men efter et forslag fra briterne besluttede de allierede (USA, Frankrig og Storbritannien) at holde det 2,5 millioner indbyggere store Vestberlin i live fra luften. Da operationen var på sit højeste, landede der hvert tredje minut et fly i Berlin Tempelhof-lufthavnen. Flyene var lastede med fødevarer og brændsel.

På vej tilbage havde de ofte tyske børn med, der var blevet så afmagrede, at de havde behov for at tilbringe tid i det øvrige Vesttyskland, hvor der ikke var samme varemangel.

Da luftbroen i Vestberlin var på sit højeste, landede der et fly hvert tredje minut i Tempelhof-lufthavnen. I dag er lufthavnen lukket, selvom berlinerne fortsat venter på, at den nye lufthavn Berlin Brandenbrug kan tages i brug. Fold sammen
Læs mere
Foto: STF / scanpixDa .

»Candy-bomberen«

Efter næsten et år opgav Stalin blokaden. Luftbroen sikrede ikke alene Vestberlins position som en del af den nye forbundsrepublik, hvis forfatning blev vedtaget 23. maj 1949. Den ændrede også markant vesttyskernes syn på USA.

Som justitsminister Katarina Barley søndag slog fast i sin tale, var tyskerne dybt rørte over, at amerikanere og briter gik i døden for tyskere så få år efter krigen. 101 fra De allieredes side omkom under Luftbroen.

Mindst lige så stort indtryk gjorde det, at Gail Halvorsen satte små faldskærme på slikposer, rosinæsker og chokolade, som han kastede ned fra flyene over Vestberlin. Blandt almindelig tyskere kom Gail Halvorsen og kolleger derfor til at hedde »Candy-bomberne,« mens flyene blev kaldt »Rosinenbomber.«

Gail Halvorsen fortalte søndag, at hans overordnede først havde irettesat ham for hans handling, men da han ikke decideret havde forbudt det, var Halvorsen fortsat. Mange af hans kolleger begyndte at gøre det samme.

Vestberlinerne kunne søndag se en original »Rosinenbomber« ved lufthavnen i Tempelhof, da Senatet i Berlin havde inviteret til folkefest i anledning af 70-året for luftbroen i Vestberlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: OMER MESSINGER / AFP / scanpix .

Tyskerne frygter Trump mere end Putin

Markeringen af 70-året finder sted på et tidspunkt, hvor forholdet mellem USA og Tyskland er historisk dårligt. Præsident Trump kritiserer løbende Tyskland for ikke at bruge nok midler på forsvaret, mens målinger viser, at tyskerne mere bange for Trump end for Ruslands Putin.

I tysk presse blev det set som et nyt lavpunkt, at USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, i tirsdags med kort varsel aflyste et besøg hos kansler Angela Merkel og udenrigsminister Heiko Maas (SPD).

Flere vestberlinere havde iklædt sig de amerikanske farver til folkefesten for 70-året for afslutningen på Luftbroen. Myndighederne forventede, inden arrangementet startede, at 50.000 ville deltage. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP / scanpix.

»Stars and Stripes« til folkefesten

Ved 70 års-festen ved Tempelhof-lufthavnen, hvor en gammel »Rosinebomber« var rullet frem, var stemningen en fundamental anden. En del tyskere var dukket op med »Stars and Stripes« på deres T-shirts, og enkelte kvinder havde sågar det amerikanske flag i håret.

Til november markerer Tyskland 30-året for Berlinmurens fald, der uden tvivl også vil sætte fokus på USAs rolle i Tysklands genforening.