Restaurant i Berlin nægter at servere for Alternative für Deutschlands top

Mandag aften sendte den kendte italienske restaurant Bocca di Bacco en mail til ledelsen fra Alternative für Deutschland (AfD): I er ikke velkomne her. Beslutningen skaber stor debat, ikke mindst på de sociale medier.

Restaurant Bocca di Bacco i Berlin vil ikke tage imod gæster fra det højreorienterede parti, Alternative für Deutschland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexander Becher/EPA/Ritzau Scanpix

Det skulle have være en hyggelig mandag aften for Alternative für Deutschlands øverste ledelse før europaparlamentsvalgkampen for alvor går op i gear.

Men svaret fra den italienske restaurant på Friedrichsstrasse i hjertet af Berlin kom pronto:

AfDs toppolitikere, Alexander Gauland, Jörg Meuthen og Alice Weidel, og deres ansatte må finde en anden restaurant.

Restaurant: Vi betjener ikke politikere, der diskriminerer

»Vi ønsker ikke at betjene politikere og deres ansatte, som diskriminerer og miskrediterer mennesker på grund af deres herkomst, religion, politisk indstilling eller hudfarve.«

Sådan står der i den mail, som restauranten sendte til AfD.

Mailen blev lagt ud på Twitter af partiets talsmand, Christian Lüth. Ifølge talsmanden er Bocca di Baccos​ beslutning »udemokratisk og dum«.

Støtte og protester på nettet

Umiddelbart efter restaurantens melding tog tilhængere og modstandere af AfD til genmæle på blandt andet rejsehjemmesiden Tripadvisor. På Tripadvisor kan brugere anmelde restauranters mad, betjening, stemning osv.

»Politisk anderledes tænkende bliver altså ikke længere betjent i denne biks? Det er fuldtonet diskrimination, og det har vi oplevet en gang før for 70 år siden. Tolerance er ikke en ensrettet vej …« lyder det blandt andet fra Patrick S.

Andre derimod som eksempelvis den socialdemokratiske politiker Sawsan Chebli bakker op om restaurantens beslutning. Chebli reagerede på de sociale medier med en kærlighedserklæring: Bella Italia.

SPDs ordfører i Berlin for retspolitik, Sven Kohlmeier er også enig: »Et meget cool og entydigt statement fra restauranten imod had og diskrimination. Sådan nogle typer fra AfD kan da bare spise hjemme.«

Tripadvisor har nu midlertidigt lukket for, at brugere kan anmelde restauranten.

Alexander Gauland og Alice Weidel (midten) udgør den daglige ledelse i AfDs forbundsdagsgruppe i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: FELIPE TRUEBA/EPA/Ritzau Scanpix.

Ikke første gang, AfDer bliver afvist

Over for avisen »Die Welt« har restaurantejeren Alessandro Mannozzi uddybet sin beslutning. Afvisningen skyldes ikke mindst, at restauranten har ansatte fra ti nationer. Da AfD ikke deler husets internationale udsyn, har Mannozzi derfor gjort brug af sin ret til at afvise gæster.

Lederen af AfD, Alexander Gauland, betegner afvisningen som »latterlig«.

Det er ikke første gang, at AfD-politikere bliver afvist fra restauranter i Tyskland. I november blev en AfDer f.eks. nægtet adgang på »Goldene Bar« i München.

Ved europaparlamentsvalget står AfD til ti pct. af stemmerne.