Ny rangliste over fornavne vækker opsigt i Tyskland: Er Muhammed pludselig det mest populære drengenavn i Berlin?

Torsdag udkom den årlige rangliste over fornavne i Tyskland. Ligesom en lignende liste i Østrig skaber den debat. For i Berlin har Muhammed overhalet klassiske tyske navne som Alexander og Maximilian. Det skriver blandt andet Alternative für Deutschland. Andre har en noget anden udlægning.

Torsdag offentliggjorde Selskabet for det tyske sprog en ny rangliste over de mest populære drenge og pigenavne. Ikke mindst navnet Muhammed har skabt furore. Fold sammen
Læs mere
Foto: WALTRAUD GRUBITZSCH / AFP / scanpix

Fornavne afspejler ofte samfundsudviklingen. Det gælder også i Tyskland. I det tyske kejserrige toppede Wilhelm listen, og under nationalsocialisterne var Adolf blandt topscorerne.

Siden 1977 har selskabet for det tyske sprog udarbejdet en rangliste over de mest populære fornavne i Tyskland. Torsdag udkom listen for 2018.

Og det skabte furore ... på grund af Muhammed.

I printudgaven af »Bild Zeitung« kunne avisen melde, at »Muhammed er det mest populære drengenavn i Berlin«.

Umiddelbart efter fulgte Alternative für Deutschlands gruppeformand i den tyske forbundsdag, Alice Weidel, op med et ironisk »tweet«. »Det siger du ikke ...« Weidel bemærkede også, at Muhammed er kravlet op ad listen i Bremen.

Navneforskere slog fast, at Muhammed for øvrigt ikke er det mest populære drengenavn i Tyrkiet. Det er Yussuf.

Paul og Marie

Ser man på topti over de mest populære drengenavne i hele Tyskland, leder man forgæves efter Muhammed. Helt ligesom klassiske tyske navne som Karl-Heinz og Helmut er ude af topti.

Til gengæld finder man navne som Louis og Noah – og den nye højdespringer, Henry, fra den angelsaksiske verden.

Mohammed i topti

På delstatniveau har Muhammed – som en afspejling af den voksende indvandring – opnået en toptiplacering i en række delstater. Det gælder Bremen, Saarland og netop Berlin.

Flere tyske medier kan dog ikke få øje på dokumentationen for, at Muhammed topper listen over drengenavne i Berlin. Toptre udgøres derimod af Alexander, Maximilian og Paul.

Ifølge avisen »Berliner Kurier« skyldes Muhammeds førsteplads hos »Bild«, at avisen ikke skelner mellem, om børn har ét eller flere fornavne. Muhammed fører således »kun« blandt drenge, der har flere fornavne.

Polemik i Østrig

Det er ikke første gang, at navneranglister skaber polemik. Sidste år affødte det stor debat i Østrig, at navnet Muhammed blev opgjort på mange forskellige stavemåder – Mohamed, Muhamed, Muhammad, Muhammed etc. Ifølge kritikere var det et forsøg på at skjule, hvordan indvandringen har sat sit præg på det østrigske samfund.

Ifølge selskabet for tyske navne i Wiesbaden findes der i dag 65.000 forskellige fornavne i Tyskland. Bild Zeitungs artikel var fredag en af de mest læste på avisens hjemmeside.