52 palæstinensere dræbt og 1200 såret under voldsomme demonstrationer før åbning af USA's ambassade

Kilder i Gaza oplyser til Reuters, at 52 palæstinensere er dræbt og 1200 er såret før ambassadeåbning.

Palæstinensere demonstrerer i protest mod USA's nye ambassade i Jerusalem, der åbnes senere mandag. Demonstrationer og voldelige sammenstød ventes at eskalere i løbet af det kommende døgn i forbindelse med markeringen af 70-årdagen for Israels oprettelse. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa Fold sammen
Læs mere
Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA

Mindst 52 palæstinensere er blevet dræbt af det israelske militær under sammenstød ved grænsen mellem Israel og Gaza i forbindelse med mandagens indvielse af USA's nye ambassade i Jerusalem.

Det meddeler palæstinensiske sundhedsmyndigheder, som oplyser, at 1200 er blevet såret.

Demonstrationer og voldelige sammenstød ventes at eskalere yderligere i løbet af dagen, som er 70-års-dagen for Israels oprettelse.

I moskéerne i Gaza opfordres palæstinensere via kraftige højttalere til at deltage i en stor march.

 

Med protesterne kræver palæstinenserne, at folk, som blev fordrevet fra deres hjem ved Israels oprettelse i 1948, kan vende tilbage. Det kaldes »haq al-awda«, som betyder »retten til at vende tilbage«.

Op mod 100 palæstinensere er blevet dræbt af israelske soldater, siden demonstrationer begyndte den 30. marts. Det israelske militær er blevet beskyldt for overdreven magtanvendelse mod demonstranterne.

En palæstinensisk samarit evakueres efter at have inhaleret tåregas nær Ramallah på Vestbredden. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMAD TOROKMAN / Reuters / Ritzau Scanpix.

Israel siger, at man kun åbner ild, når det er nødvendigt for at stoppe infiltrationer, angreb og skade på grænsehegnene. Israelerne beskylder Hamas, som styrer Gazastriben, for at planlægge blodige angreb på Israel i ly af protesterne.

Både EU og FN har anmodet om en uafhængig undersøgelse af begivenhederne i området.

Tirsdag mindes palæstinenserne det, de kalder "al-Nakba". Det betyder katastrofen og markerer fordrivelsen af hundredtusindvis af palæstinensere i forbindelse med etableringen af staten Israel. Her vil titusindvis af palæstinensere demonstrere langs grænsen til Israel.

En palæstinensisk demonstrant bruger en slynge til at kaste sten efter israelske IDF-soldater i nærheden af grænsen til Gazastriben. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMMED SALEM.

I en tale fredag sagde Hamas-leder Ismail Haniya, at palæstinenserne ville "forvandle den palæstinensiske katastrofe" til en israelsk katastrofe.

Flytningen af ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem bryder med årtiers diplomati i regionen.

Den har udløst udbredte demonstrationer blandt palæstinensere, der ser Jerusalem som hovedstad for en fremtidig palæstinensisk stat.

Den islamistiske bevægelse Hamas har kontrolleret Gazastriben siden 2007.

Palæstinensiske demonstranter flygter fra israelske tåregas-granater nær grænsen til Gaza Fold sammen
Læs mere
Foto: MAHMUD HAMS / Reuters / Ritzau Scanpix.