1,3 millioner østukrainere mangler vand

Mangel på drikkevand er den seneste udfordring for befolkningen i det krigshærgede østlige Ukraine. FN advarer om risiko for sygdomme.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Mangel på drikkevand er blevet en ny udfordring for indbyggerne i det krigshærgede østlige Ukraine.

Ifølge Reuters er 1,3 million mennesker direkte berørt af vandmangel, der primært skyldes, at vandledningerne er blevet ødelagt af krigshandlinger, oplyser FN-organisationen UNICEF, hvis hjælpeindsats retter sig mod børn.

Samtidig er mangel på nedbør, høje temperaturer samt snarligt udtørrede reservoirer med til at forværre situationen.

»Rent drikkevand er et af de mest akutte behov for børn og voksne i det østlige Ukraine«, siger Giovanna Barberis, der er UNICEFs repræsentant i Ukraine.

I byen Mariupol, der kontrolleres af regeringsstyrker, er de 500.000 indbyggere afhængige af vandet fra et hastigt svindende reservoir, lyder det fra UNICEF, der i øjeblikket forsyner flere end en halv million med drikkevand.

Mange i den urolige Luhansk-region er afhængige af vandvogne, der kører rundt i området, mens andre må gå flere kilometer for at skaffe sig drikkevand.

Omstændighederne betyder, at risikoen for vandbårne sygdomme stiger, og UNICEF efterspørger derfor, at andre hjælpeorganisationer også deltager arbejdet på at sikre civilbefolkningen rent drikkevand.