Forpint Ukraine fanget i gældsdrama

Ukraines økonomiske problemer er så voldsomme, at der ingen vej er uden om en lettelse af landets gæld. Efter tre måneders forhandlinger er parterne stadig ikke i mål, men Ukraine betalte fredag sine renter til tiden, og det skaber håb om fremskridt i forhandlingerne.

Ukraines præsiden Petro Poroshenko Fold sammen
Læs mere
Foto: VALENTYN OGIRENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Ukraine kæmper en desperat kamp på flere fronter. Der er stadig ikke fred i den østlige del af landet, hvilket har sendt antallet af internt fordrevne op over en million. Samtidig slås Ukraine med en styrtblødende økonomi og har derfor akut brug for at få lettet gældsbyrden i et drama, der har visse paralleller til den græske gældskrise.

De seneste to år er den ukrainske økonomi skrumpet med mere end 20 pct. eller lige så meget, som den græske økonomi bakkede over fem år. Statskassen er så tom, at der var tvivl til det sidste om, hvorvidt landet fredag kunne eller ville betale omkring 0,8 mia. kroner i renter på et obligationslån.

Renterne blev betalt, men 31. juli venter en ny deadline. Her skal Den Internationale Valutafond (IMF) nemlig diskutere udbetalingen af ca. 11,5 mia. kroner, som udgør den næste del af en samlet låneramme fra IMF på ca. 120 mia. kroner. IMF har stillet som betingelse for nye lån til Ukraine, at landet lykkes med at få forhandlet en lettelse af gælden til private investorer på plads.

Forhandlinger trækker ud

Men forhandlingerne med de private investorer trækker ud på tredje måned. Ifølge aftalen om hjælpeprogrammet fra IMF skal Ukraine have lettet gældsbyrden med godt 100 mia. kroner over de kommende fire år, fordi gælden ikke er bæredygtig.

Ukraine har foreslået, at de private investorer skulle skære de mange milliarder af gælden i ét hug og dermed sige farvel til omkring 40 pct. af de penge, som Ukraine skylder til private investorer. Ellers går landet i betalingsstandsning, lyder truslen.

De private investorer med den amerikanske investeringsfond Franklin Templeton i spidsen – der i forvejen står til svimlende tab på sin investering – har hidtil nægtet at nedskrive gælden på den måde. Men ifølge Financial Times har de private investorer foreslået at forlænge løbetiden på lånene med ti år samt give fire års pause med rentebetalingerne, indtil den ukrainske økonomi til den tid forhåbentligt har det bedre.

Skylder Rusland milliarder

Sagen kompliceres yderligere af, at investorkredsen også tæller Rusland, der gav Ukraine obligationslån, før konflikten mellem de to lande brød ud sidste år. Hidtil har Ukraine dog klaret alle betalinger, også til Rusland. Men 23. september skal et obligationslån til en gruppe investorer på omkring 3,4 mia. kroner betales tilbage, og de penge har Ukraine ifølge eget udsagn ikke. Landet er derfor dybt afhængigt af den næste udbetaling fra IMF.

På et pressemøde torsdag gjorde IMFs talsmand, Gerry Rice, det klart, at et bestyrelsesmøde i IMF fortsat er planlagt til 31. juli i forventning om, at der kommer en aftale med de private investorer om en lettelse af gælden. På mødet skal fremskridtene vurderes.

»Det er afgørende, at Ukraine og dets kreditorer vil gøre betydelige fremskridt i retning af en aftale i overensstemmelse med målene, der blev anført i aftalememorandummet (mellem Ukraine og IMF, red.), og at det sker før vores vurdering. Vi ønsker og forventer det resultat,« sagde Gerry Rice.

Værdien af ukrainske obligationer steg fredag, efter at rentebetalingen blev foretaget til tiden, da det ifølge nyhedsbureauet Bloomberg News blev set som et tegn på vilje til fremskridt i forhandlingerne.