Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Venstre efterlyser hurtig pensionsreform: »Vores formænd er jo klar til tilbagetrækning«

Anne Kirstine Cramon. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De tripper i hjørnerne

Anne Kirstine Cramon

Socialdemokratiets valgflæsk, den differentierede pension, er ved at blive branket af at have ligget på grillen så længe. For selvom Mette Frederiksen og Socialdemokratiet lovede, at det ville blive det allerførste, som den nye regering greb fat i, kan vælgerne dog først forvente, at der kommer en god løsning i morgen, nej undskyld, næste forår. Indtil videre må de pensionsparate vælgere nøjes med en god bortforklaring.

At det hele trækker sådan ud, er Venstre af åbenlyse grunde meget utilfredse med. Og det forstår man jo godt. For der er vist en del, der står og tripper lidt i hjørnerne for at finde ud af, hvornår de kan sende det gamle formandsskab på pension.

Historier med kvindestemmer

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En fransk forfatter vil ifølge nyhedsbureauer nyskrive Vladimir Nabokovs roman Lolita, så den fortælles med pigens stemme. I romanen begærer en ældre mand Lolita, der er langt under den seksuelle lavalder. Men nu skal pigen fortælle historien, og imens vil den oprindelige roman muligvis blive forbudt, fordi den krænker en eller anden.

Den nye mode griber om sig, og Groft Sagt forudser, at  forfattere vil nyskrive sjofle romaner af Philip Roth og Henry Miller, så vi får kvindernes version. Eller forfattere kan nyskrive danske romaner, hvor kvinder er sexobjekter. Hvad med Henrik Stangerups »Kom fjenden i forkøbet«, hvor han fortæller, hvordan han på en filmoptagelse i Brasilien brugte de offentlige midler på bordelbesøg. Nu vil vi læse om hans besøg fortalt af en af de prostituerede.

Og hvad med Bibelens skildring af Batseba. Hende, der var Urias hustru, som kong David forførte. Hun blev gravid, og Urias blev sendt til fronten, hvor han faldt. Nu vil vi høre om sagen med Batsebas briller, inden Bibelen kommer under censur.

Dansk afkolonisering

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Man kan vel med rette sige, at det er en dansk værdi at sælge kolonier og dermed tjene lidt på salget? Det er i al fald den særligt danske form for afkolonisering. Den sker ikke ved, at de koloniserede smider koloniherrerne ud. Nej, vi sælger kolonier.

I 1850 solgte vi Guldkysten til englænderne og i 1917 De Vestindiske Øer til USA og fik dermed lov til at beholde Grønland. Vi kunne ikke forhindre, at USA overtog Island i 1944. Det kunne være, at der var en eller anden i USA, som havde studeret danske kolonitraditioner og tænkt, at det var bedst, at USA købte Grønland, før Kina kom med et bedre tilbud. De kender de danske socialdemokratiske kræmmersjæle.