Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Måske vi skulle sende regeringen en tur i kibbutz, så det kunne gå lidt mere tjept med vaccineringen af befolkningen

Søren Pind. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kibbutz?

Søren Pind

Man slås ofte med forbløffelse og beundring over det lille Israel, omgivet af fjender, der alligevel løfter sig over det og har en dygtighed, der får andre til at måbe. Tag nu vaccinering mod coronaen. Israel har i skrivende stund vaccineret 15 procent af befolkningen og regner med at have hele øvelsen afsluttet om et par måneder. I Danmark ved vi ingenting.

Vi tror nok, at vi måske på et eller andet tidspunkt vil være færdige med at vaccinere de ældre, og måske også nogle lidt yngre, men ikke de helt unge.

Det er sært for denne skribent at forstå, hvordan man kan slippe afsted med halve og hele svar på dette område. Der er to muligheder: Enten tør man ikke fortælle, hvor langsomt det faktisk kommer til at gå. Eller også har man faktisk ikke plankapacitet til at have overblik over opgaven, hvad ikke nødvendigvis gør en tryggere.

Måske man kunne foreslå regeringen en tur i kibbutz. Det var jo så moderne i den gamle generation under Anker. Og det sværmeri, vi ser foregå i disse år på økonomisiden, minder om det. Vi andre slap i mellemtiden for ørkesløse pressemøder uden svar på det simple spørgsmål: Hvornår er hvem vaccineret? Og kan vi på nogen måde gøre tingene hurtigere? Som i det hellige land.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

BED

Peter Nedergaard

Lige nu påtænker Lars Løkke Rasmussen at ville danne et nyt borgerligt parti. I forvejen findes Klaus Riskær Pedersens parti i samme boldgade uden for Folketinget på Christiansborg. Også Kristendemokraterne trækker stemmer under spærregrænsen, og det samme gælder Stram Kurs, hvis man overhovedet kan kalde dette parti borgerligt. Samtidig er den borgerlige side inden for Borgens mure også splintret i en hidtil uset grad i Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Konservative Folkeparti.

Groft sagt spørger derfor, om tiden ikke er kommet til at gennemføre den samlingsproces, som venstrefløjen gennemførte for 30 år siden, da man her dannede Enhedslisten for netop at øge slagkraften og undgå stemmespild. Vi har tillige et partinavn klar: Borgerligt Enhedsparti Danmark – BED. Var det ikke noget for nogle af ovennævnte partier?