Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Løkke og Samuelsen har fået møgtjansen at sælge endnu mere ud af Danmark

Foto: Claus Bigum

Dårlig Marrakech-stemning

Eva Selsing

Det går ikke så godt med regeringens planlagte underskrivelse af migrantpagten i Marrakech. Befolkningen er ved at opdage, at implikationerne kan blive ret så uheldige for vores i forvejen hårdt prøvede kontinent, og Lars Løkkes egne soldater melder fra til at underskrive på Danmarks vegne. Først sagde Inger Støjberg nej, og nu også Ulla Tørnæs. Og det endda selv om de juridiske eksperter forventeligt slet ikke kan se noget problem.

Det er noget rod. Det ender med at blive vor SoMe-selvportræt-spammende, smiley-overforbrugende udenrigsminister som må tage af sted sydpå og hjælpe den stakkels, jobsøgende statsminister med at stå sig godt hos Merkel og EU. Så får vi danskere i det mindste en masse selfies og emojis med på vejen. Og måske et lille fitnessbillede, som det sig hør og bør for en ægte statsmand? Man er vel ung med de unge stadigvæk, også selv om man skulle få møgtjansen med at sælge endnu mere ud af Danmark.

Uffe Elbæks kærlighed

Anne Kirstine Cramon

Foto: Claus Bigum.

Uffe Elbæk siger til Radio 24syv, at han ikke har tænkt sig, at han skal have et kulturtræ i år. I stedet fejrer han og hans partner kulturen ved at danse rundt om deres kærlighed til hinanden.

Elbæk mener også, at gaveræset er blevet for meget, så Groft Sagt forestiller sig, at der under kærligheden hos Elbæk i år ikke ligger andet end nogle få gennemtænkte og velovervejede flyrejser. Hvordan resten af Elbæks juleaften skal forløbe, melder historien intet om, men Groft Sagt gætter på, at der vil være afsat rigeligt med tid til at pudse glorien. Og hvem har brug for et kulturtræ, når man alligevel holder juleaften for sig selv hver dag hele året?

Tæsk, vold og chikane

Peter Nedergaard

Foto: Claus Bigum Claus Bigum.

Den danske folkeskole mærker nu for alvor konsekvensen af årtiers reformpædagogiske eksperimenter. De mange år er brugt til at afskaffe elevdisciplin, hårdt arbejde og konsekvens. I stedet er trådt vold mod lærerne fra udadreagerende elever. Der spyttes, der slås, der udstødes ord fra sprogets kloak.

Forholdet eleverne imellem kendetegnes mere og mere ved den stærkeres ret til at råtæske de små, hvilket ellers før i tiden var noget, som blev holdt i ave af lærernes store autoritet og mulighed for alvorlig sanktionering.

Vel var den sorte folkeskoles kæft, trit og retning ikke altid hensigtsmæssig, men den var dog mange gange bedre end nutidens tæsk, vold og chikane. Tak skal I have, alle I kulturradikale, venstreorienterede reformpædagoger. I har sejret ad helvede til – dårligt!