Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

En ligegyldig melodi

Edith Thingstrup. Fold sammen
Læs mere

Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance er nok engang havnet i et stormvejr. Nytårsaften blev han udsat for hærværk. Han havde bedt nogle unge mænd med ulovligt fyrværkeri om at gå deres vej. »I morges vågnede jeg op til en sprængt postkasse og en smadret baglygte på min bil,« skriver Olsen på Facebook. »Om det var de samme unge mænd, ved jeg ikke. Lige nu er jeg bare lettet over, at jeg ikke fangede dem på fersk gerning.« Joachim B Olsen forklarer, at han kunne have fundet på at stikke dem »et par på kassen«.

Naturligvis er SF’s formand Pia Olsen Dyhr forarget. »Selvtægt er aldrig i orden!« kvidrer hun på Twitter. »Hvor er retsstaten så henne?« Jo, Pia, det er jo lige det, der er problemet. Retsstaten havde nok at gøre nytårsaften, som så mange andre aftener. Og så er det, at banditter får frit spil. Altså de banditter, der begår kriminalitet. Ikke de politikere, der er lettede over, at de ikke begik kriminalitet.

Selvtægt er aldrig i orden, når man har en retsstat, det er sikkert og vist. Men hvad så, når man ikke har en retsstat? Dette og mange tilsvarende spørgsmål, vil man aldrig få et udogmatisk svar på fra Pia Olsen Dyhr. Hendes reaktioner kan slås op i en manual for journalistpraktikanter. De ringer, hun spiller – den samme ligegyldige melodi.