Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Det er magtmisbrug og en misgerning, der i grusomhed langt overgår den oprindelige brøde

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Magtmisbrug

Niels Jespersen

Debattøren og forfatteren Jaleh Tavakoli er sigtet for at dele en video, der viser drabet på en af de to kvinder, som blev dræbt under en ferie i Marokko. Derfor har Socialtilsynet truffet en foreløbig afgørelse om at fjerne det otteårige plejebarn, som Jaleh Tavakoli og hendes mand har haft siden barnets fødsel.

Groft Sagt mener ikke, at Jaleh Tavakoli skulle have delt den drabsvideo. Heller ikke selv om det skete i journalistisk øjemed. Her må hensynet til de efterladte veje tungest, og Jaleh må tage sin straf. Imidlertid er det helt forrykt at tvangsfjerne Jalehs barn. Der er tale om magtmisbrug og en misgerning, der i grusomhed langt overgår Jalehs oprindelige brøde. Og hvad med det stakkels barn? Forventer myndighederne virkeligt, at hun vil trives bedre hos en ny familie, end hos den mor, der har taget sig af hende hele hendes liv?

Hvorfor gør de det?

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det er blevet afdækket af Berlingske, at Venstres politiske ordfører, Britt Bager, har modtaget fem donationer på i alt 100.000 kroner fra samme person via fem selskaber, som vedkommende ejer. Selv om partistøtteloven skal sikre, at politikere offentliggør identiteten på donorer, som giver mere end 20.000 kroner til deres valgkampe, så blev det aldrig indberettet.

Det skete heller ikke, da erhvervsmanden Fritz Schur gav cirka 40.000 kroner til Venstre-politikeren Marcus Knuth ved den seneste valgkamp. Det foregik via to donationer fra forskellige selskaber ejet af Fritz Schur.

Groft sagt synes, at loven skal gælde alle - høj som lav, beslutningstager såvel som menigmand. Ingen bør kunne hæve sig over loven og dens ånd, som de to Venstre-politikere forsøger. Det ved ethvert barn. Lov og orden, tak!

Fake news om Alternativet

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Jyllands-Posten skriver, at afhopperes flugt fra partiet Alternativet til Socialdemokratiet »sender nu nervøse trækninger gennem partiporganisationen. En lækket mail viser, hvordan Alternativet frygter, at centrale strategipapirer om partiets ageren efter valg ender i de forkerte hænder: Det drejer sig om to dokumenter, som den
netop stoppede næstforperson Vilhelm Stamp, efterspurgte, timer inden han fredag meldte sig ud og skiftede til Socialdemokratiet.«

Groft Sagt kan blankt afvise avishistorien som en and - fake news. Beviset er, at Alternativet aldrig har haft en strategi, men udelukkende har lavet linedans efter Uffe Ellebæks spontane indfald. Denne Stamp er i øvrigt en fornøjelig fyr, som Socialdemokratiet nok skal få fornøjelse af, for han siger til JP i modstrid med enhver logik, at  han aldrig kunne finde på at videregive de følsomme dokumenter til sit nye parti. Ja, den er god.