Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Gab, ny forudsigelig historisk serie fra DR på vej

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

DRs nye historiske satsning

Bent Blüdnikow

Efter TV-serien  »1864«, hvor konseilpræsident Monrad blev til en lallende tosse, og »Historien om Danmark«, hvor kun kommunistiske modstandsfolk optrådte, forsøger DR med en ny fortolkning af historien. Nu går det ud over Leonora Christina Ulfeldt, der var datter af Christian 4. og en farverig kvinde, som blev arresteret for
højforræderi og indsat i Blåtårn. Hun skildrede fængselsopholdet i værket »Jammers Minde«.

Vi frygter, hvad der kan ske i serien. Vi gætter på, at en flok godsejere vil voldtage en ko, og at Leonora Christina heltemodigt vil forsvare den forfulgte minoritet af sigøjnere mod Dansk Folkepartis - undskyld - tidens racister. Eller måske skal vi have en omgang #MeToo, hvor væmmelige magtmænd overgramser Leonora. Dramachef Christian Rank taler om en kvinde i en tid domineret af mænd, så det bliver sikkert en forudsigelig affære om rædselsfulde magtmænd og stærke kvinder. Gab.

Bevar Amager fladt!

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Peter Hummelgaard Thomsen er MF for Socialdemokratiet og opstillet på Amager. Han vil gerne genvælges, og derfor har han fundet på noget, som han sikkert mener vil give rigtig mange stemmer. Hans slogan er »Bevar Amager Hospital«. Ekspert i sundhedsøkonomi, professor Kjeld Møller Pedersen, har læst regeringen og Dansk Folkepartis sundhedsaftale grundigt igennem, og han siger, at der ikke er »så meget som et komma i aftalen, der indikerer, at Amager Hospital bliver lukket«.

Kjeld Møller Pedersen er ellers kritisk over for nedlæggelsen af regionerne, så hans ord må veje tungt. Måske skulle Peter Hummelgaard finde på et andet slogan, nu da det første er undermineret. Hvad med »Bevar Amagerbrogade« eller »Bevar Amager fladt«?

Symbolpolitik

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det Radikale Venstres store rorgænger Morten Østergaard har efter en overvældende annoncekampagne svømmet fra symboløen Lindholm til det sjællandske fastland. Han gjorde det i protest mod regeringen og Dansk Folkepartis symbolpolitik, som efter sigende presser alle velmenende mennesker ned under overfladen. Danmark drukner nemlig i symbolpolitik i stedet for at løfte mennesker ud af fattigdom.

Groft sagt er naturligvis begejstret. Tænk hvad rorgængerens tre dages besøg i en fynsk ghetto gjorde for modstanden mod ghettoer. Nu indledes en ny æra i kampen mod symbolerne ved en symbolsk svømmetur. Man må ikke håbe, han får mere vand i hovedet eller bølger i håret under turen. Der kan dårligt være mere.