Grib de magiske øjeblikke

De særlige øjeblikke, som føles magiske, kommer som en overraskelse og når vi mindst venter dem. Skru’ ned for kontrolknappen og brug sanserne noget mere. Så er der måske en chance for en ægte stjernestund.

Der er øjeblikke, som er noget særligt. Stjernestunder, hvor minutterne føles magiske. Hvor vi befinder os i en sanseløs rus af lykke, mens endorfinerne danser rundt i hele kroppen, vilde af begejstring over at være blevet sluppet løs af hjernen. Så er der inviteret til fest.

»Magic moments« kaldes de særlige øjeblikke, som lagrer sig i vores hjerner, og som vi engang imellem kan hive frem og lune os ved mindet om. Med tanken om et snigende efterår og en lang mørk vinter, hvem vil så ikke gerne samle på stjernestunder?

Ifølge hjerneforskeren Ann E. Knudsen, der er cand.mag. i dansk og psykologi, skal vi ikke tro, de magiske øjeblikke kommer dryssende ned fra himlen af sig selv. Ganske vist kommer de oftest, når vi mindst venter dem og især efter, vi har klaret en stor udfordring. Men heldigvis kan man selv gøre noget aktivt i forsøg på at opnå et magisk øjeblik.

»Man skal først og fremmest slippe kontrolknappen og være åben over for de oplevelser, der byder sig til, også på en helt almindelig hverdag. Er man i stand til at vriste sig fri af al den kontrol med livet, som mange har behov for, så er chancen noget større. Derudover skal man være bevidst om at bruge sine sanser,« siger Ann E. Knudsen. Hun forklarer, at når vi for alvor slipper kontrolknappen, frigiver hjernen endorfiner, og vi kan opleve, hvad der svarer til det, mange løbere har prøvet, nemlig, en slags runnershigh.

»Det føles som en lykkerus, en slags lykkefølelse og kan meget ofte opleves i tiden efter, man f.eks. har afleveret en stor opgave eller ydet en krævende præstation, som er forløbet særlig godt. Bagefter slipper man kontrollen med det, man har været i gang med. Det er pandelappen, som styrer vores impulser, og når vi slipper kontrollen er der basis for en sansemæssig oplevelse af lykke,« siger Ann E. Knudsen og tilføjer, at man aldrig er stresset eller presset, når man oplever et magisk øjeblik.

Vil vi genkalde os den dejlige følelse af en bestemt stjernestund, måske op til flere år senere, skal vi bruge vores sanser.

»Man kan arbejde på at bruge sanserne meget mere, end de fleste af os gør. Lugten er f.eks. en meget stærk sans, man ofte er i stand til at forbinde med tidligere oplevelser. En pludselig lugt af tryksværte kan fremkalde den dejlige følelse, man havde, da ens første bog gik i trykken. Eller duften af hjemmebagt franskbrød på en bestemt måde genkalder følelser, man forbinder med særlige oplevelser, der måske ligger flere år tilbage. Hjernen kan lide at gentage mønstre, den har været i før,« forklarer Ann. E. Knudsen.

Hun tilføjer, at man selvfølgelig ikke kan genkalde en stjernestund på kommando, netop fordi, de oftest kommer, når vi mindst venter dem. Den pludselige og dejlige overraskelse er en del af magien.

»Men man kan sagtens arbejde på at blive mere modtagelig over for sine egne sansninger ved at være mere bevidst om dem, og dermed åbne muligheden for et af de særlige øjeblikke,« siger Ann E. Knudsen.

Indehaveren af City Terapi, cand.psyk. Camilla Holst, arbejder med »magic moments« i sin konsultation. Hun beskriver et magisk øjeblik som en tilstand, hvor tanke, handling og følelse går op i en højere enhed. En tilstand, hvor man har nået noget, man har sat sig for, eller haft en oplevelse af indre lykke over at kunne gøre noget, man ikke troede var muligt.

»Det er ofte i det øjeblik, hvor vi modtager noget, vi ikke havde forventet, at vi føler os »magic«, siger Camilla Holst og giver som eksempler, at det kan være kærtegn, ros eller oplevelser, vi pludselig får forærende, uden at vi havde forventet det.

»Nogle gange kan vi føle os magiske, uden egentlig at være det, men følelsen motiverer vores krop og sind til en tilstand, hvor vi oplever vores verden som magisk,« siger hun.

Ifølge Camilla Holst er chancen for at få et magisk øjeblik langt større, hvis man er modtagelig og motiveret over for forandring. Hvis man er i en forandringsproces til det bedre, der kalder på det positive i livet.

Flere af hendes klienter har beskrevet et magisk øjeblik som et tidspunkt, hvor de oplever, at noget uventet rart sker for dem. Noget, de ikke havde regnet med. Måske i form af ekstra tid, ekstra penge eller efter en krævende indsats, de måske havde frygtet ville være en kamp at komme igennem, men som pludselig viser sig at være meget lettere, end de troede.

»En forudsætning for at opnå et magisk øjeblik er, at man har overskud. At man føler sig let i hele kroppen, og måske er midt i en slags forventningens glæde, for det er her, meget af magien findes,« siger Camilla Holst.

Hun forklarer, at et magisk øjeblik kommer som et andet mirakel, men at vi selv kan være med til at genkalde det ved at forestille os, at vi er ovenpå og fokuserer på alt det gode, der sker omkring os. Positiv tænkning kalder på de magiske øjeblikke. Og det er der flere, som kommer hos City Terapi, der gerne vil opnå.

»Vi kan begynde med at tænke og drømme om alt det, vi ønsker os. Allerede ved at gøre en drøm levende, er det muligt at nærme sig drømmen,« siger Camilla Holst.

Hun mener, det ligger i tiden, at vi stræber efter det gode liv.

»Selv om vi er ovenpå, er vi ikke helt tilfredse, og det er ikke nok. Vi vil ikke nøjes med at at have et okay-liv. Ved at udvikle vores personlighed, både når det gælder stort og småt, kan vi komme tættere på at holde af os selv og andre og dermed blive mere lykkelige. Men det kræver, at man kommer ind i et positivt tankemønster. Et mønster, hvor man er rigtig glad lidt oftere, og dermed får ressourcer til at omfavne livet. Det her, de magiske øjeblikke skal findes. I lykkens forgård. Der, hvor vi har alle forventningerne og er fyldt med glædesfuld spændning,« siger Camilla Holst.

Beslutter man sig for, at nu vil jeg være mere glad, være mere lykkelig, opleve flere magiske øjeblikke i livet, skal man arbejde aktivt på det mål. Men man må først finde ud af, hvor det gnavner i livet.

»Hvad er det, der bekymrer én? Hvad er det, der gør, at man synes, man ikke får lykke nok, at man ikke er helt tilfreds og ikke kan finde overskud til at søge lykke? Ind imellem er vi ikke gode nok til at nyde livet, og andre gange lader vi store og små problemer hænge og tynge os.

Det er vigtigt at sætte ord på de steder, det gør lidt ondt, og på den måde forsøge at rydde de små sten i skoen af vejen, så man kan føle sig lettere og dermed få nogle flere af de fantastiske øjeblikke, livet byder på.«