Trump bad om at få ryddet op i Ukraine – nu er hver anden offentlige anklager fyret

En decideret udrensning er netop blevet gennemført i Ukraines offentlige anklagemyndighed. Siden oktober har 55,5 pct. af de 1.339 statsanklagere mistet deres job. Kritikere siger, at præsident Volodymyr Selenskyj kun skaffer sig af med dem, han vil.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg hørte, I havde en anklager, der var rigtig god, og at han blev lukket ned, og det er virkeligt unfair,« sagde USAs præsident, Donald Trump, i den nu famøse telefonsamtale med Ukraines præsident, Volodymyr Selenskyj, i juli sidste år.

»Bare rolig,« svarede Selenskyj, »den næste rigsadvokat vil 100 pct. være min mand«, og han ville se nærmere på Trumps ønsker.

Dén mand har netop fyret 55,5 pct. af de 1.339 statsanklagere i Ukraines centrale anklagemyndighed, skriver Kyiv Post, og skal man tro hans kritikere, passer en række af fyringerne lidt for godt i præsident Selenskyjs politiske kram.

Ukraines nye rigsadvokat, Ruslan Riabosjapka, er direkte udpeget af Volodymyr Selenskyj og har siddet i stolen siden september 2019. Arkivfoto: Valentyn Ogirenko/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Fyringerne er led i en reform af hele den offentlige anklagemyndighed, hvor samtlige statsanklagere siden oktober har skullet igennem en obligatorisk kontrol. Hvis de ikke bestod, eller hvis de nægtede at medvirke, var det ud.

Majdan-betjente sat fri

En del af de fyrede har været kontroversielle embedsmænd som eksempelvis en af de statsanklagere, der stod bag korruptionsanklagerne mod den amerikanske præsidentkandidat Joe Biden og hans søn Hunter Biden – en sag, Trump især interesserede sig for.

Men mange af de udrensede er også respekterede statsanklagere som blandt andre Sergii Gorbatuk, der stod bag efterforskningen af drabene på omkring 100 demonstranter under Majdan-revolutionen i 2014.

»Fyringen af Gorbatuk viser, at de mest uafhængige efterforskere og anklagere ikke er velkomne i anklagemyndigheden,« siger Pavlo Dikan, der er advokat for Majdan-demonstranter, til Kyiv Post.

Omvendt er fem af de politibetjente, der stod anklaget for Majdan-drabene, netop blevet løsladt og sendt til udbryderrepublikkerne i Østukraine som led i en stor fangeudveksling med Rusland. Og de statsanklagere, der satte dem fri, undgik fyring i udrensningen, skriver Kyiv Post.

En stabschef med en fortid

En anden sag, der ikke ser så heldig ud for præsident Selenskyj, handler om hans stabschef, Andrij Bohdan. Bohdan har tidligere arbejdet for den afsatte præsident Viktor Janukovitj, der flygtede til Rusland i 2014, og nu er Bohdan under efterforskning for to tilfælde af magtmisbrug i den periode.

Men alle efterforskerne på sagerne er netop blevet fyret i udrensningen.

Også den tidligere ukrainske regering blev anklaget for at misbruge kampen mod korruption til deres egne magtkampe. Blandt andet ved hjælp af et dansk-finaniseret databasesystem.

Få dage efter at han kom til magten, begyndte protesterne mod præsident Selenskyj. Blandt andet for hans valg af stabschef, Andrij Bohdan, der bliver beskyldt for at have lidt for tætte bånd til en af landets oligarker og til det tidligere regime. Arkivfoto: Sergei Supinsky/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

I forbindelse med Trumps rigsretssag har Ukraine netop igangsat en efterforskning af, om USAs tidligere ambassadør i landet er blevet ulovligt overvåget.

Men ellers gør Selenskyj alt, hvad han kan, for at holde sig ude af sagen – og holde sig gode venner med begge fløje i amerikansk politik.

»Jeg har ikke gjort noget ulovligt,« siger Selenskyj i et interview søndag til Times of Israel og fortsætter:

»Jeg havde en telefonsamtale med USAs præsident. Som Ukraines præsident gjorde jeg, hvad jeg kunne, for at få et godt, pålideligt og stærkt forhold til en af vores strategiske partnere, USA.«