Konflikten mellem Kina og Canada spidser til: Canadier er blevet dømt til døden

Canadiske Robert Schellenberg var blevet idømt 15 års fængsel i Kina for at smugle metamfetamin. Den dom blev mandag skærpet til en dødsstraf.

Skærmbillede fra kinesisk TV viser canadieren Robert Lloyd Schellenberg i retten. Han blev dømt til døden for narkotikasmugling efter en retssag, som kun varede en enkelt dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Kinas diplomatiske holmgang med Canada eskalerede dramatisk mandag, da en kinesisk domstol idømte en canadisk statsborger dødsstraf for at smugle metamfetamin. Der var end ikke antydning af, at dommen over Robert Lloyd Schellenberg eventuelt kunne reduceres til en fængselsstraf.

Schellenberg kan meget vel ende som en brik i spillet mellem Beijing og Ottawa. Han havde appelleret en dom på 15 års fængsel, men inden appelsagen blev Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou, anholdt i Vancouver, og anholdelsen skabte vrede i den kinesiske regering. Den nye retssag fandt derfor sted på baggrund af stærke spændinger mellem de to lande, og domstolen valgte at følge anklagerens krav om dødsstraf.

»Der er mange og vægtige beviser, og anklagerne er velbegrundede,« hed det i dommen fra Dalian i det nordøstlige Kina. »Schellenberg var en af de hovedansvarlige.«

Premierminister Justin Trudeau reagerede på dødsstraffen med et løfte om, at hans regering vil gå i forbøn for Schellenberg.

»Jeg vil sige, at det er yderst bekymrende for os som regering, at Kina har valgt så vilkårligt at idømme en dødsstraf. Og det bør det også være for alle vores internationale venner og allierede,« sagde han til journalister i Ottawa.

Schellenbergs tante, Lauri Nelson-Jones, sagde i telefonen fra Maryland, at beslutningen var »den værst tænkelige udgang«.

»Jeg forventede ikke, at vi ville se en dom så hurtigt,« sagde hun.

Lauri Nelson-Jones udsendte senere på familiens vegne en anmodning til den canadiske regering om at beskytte ham. Samtidig bad hun canadierne om at »bede for, at han kommer hjem igen i god behold«.

Narko gemt i bildæk

Under mandagens retssag fremlagde anklagemyndigheden og dommerne en redegørelse for et fejlslagent smugleri af narkotika, som stod i stærk kontrast til Schellenbergs eget vidnesbyrd. Han havde fortalt domstolen, at han var »en turist, som var på besøg i Kina, da han blev narret af kriminelle«, som kinesisk TV citerede ham for at sige.

Metamfetamin. Fold sammen
Læs mere

Men domstolen fandt Schellenberg skyldig i at have deltaget i det forpurrede smugleri af næsten 250 kilo metamfetamin. Stoffet var gemt inden i bildæk, som skulle sendes til Australien.

Ifølge domstolen havde Schellenberg haft opsyn med udstyret til det planlagte smugleri – bildæk, slanger og fragtcontainere – og han havde foreslået, at smugleriet blev udskudt, så det kunne planlægges bedre.

»En brik i spillet«

Meng Wanzhou, finansdirektøren for teknologiselskabet Huawei, er løsladt mod kaution i Canada. Hun er i husarrest, mens domstolen vurderer, om hun skal udleveres til USA. De amerikanske myndigheder har beskyldt hende for ulovlige banktransaktioner og overtrædelse af sanktionspolitikken i forbindelse med handel med Iran.

Inden appelsagen havde Schellenbergs familie da også en frygt for, at han ville blive blive brugt som bytteobjekt i sagen om Meng Wanzhou.

»Han er blevet en brik i spillet,« sagde Nelson-Jones.

Robert Schellenbergs dom skal stadig behandles og stadfæstes af Kinas øverste domstol, Folkets Højesteret.

To andre canadiere sidder fængslet i Kina og afventer deres dom. Den tidligere diplomat Michael Kovrig og forretningsmanden Michael Spavor er begge anklaget for at udgøre »en fare for den nationale sikkerhed«.

Oversættelse: Lars Rosenkvist