To canadiere ved stadig ikke, hvad de er anholdt for i Kina: Nu vil Canada have dem hjem

Canada kræver to arresterede statsborgere hjem fra Kina, mens Kina vil have Canada til at droppe tiltalerne mod Huawei-topchefen, Meng Wanzhou.

Justin Trudeau har bedt om Donald Trumps hjælp. Han vil have de to canadiske statsborgere, der sidder fængslet i Kina, løsladt øjeblikkeligt. Sammen lægger de nu pres på de kinesiske myndigheder, som har anholdt de to canadiere – og 12 andre – siden Huawei-topchefen, Meng Wanzhou, blev arresteret på amerikanske ordrer i Canada i december. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARS HAGBERG

De ved ikke, hvad de er blevet anholdt for, og de har ikke fået adgang til advokater.

Kinas fængsling af de to arresterede canadiere er »vilkårlig« og »uretfærdig«, lyder det nu fra Canada om anholdelserne af Michael Kovrig og Michael Spavor.

Det har fået Canada til at kræve de to mænds øjeblikkelige løsladelse på et møde mellem repræsentanter fra begge lande mandag, skriver Reuters. Og USA er klar til at hjælpe.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, talte med USAs præsident, Donald Trump, mandag om situationen i Kina. Han takkede Trump for hans »stærke støtte« og annoncerede herefter i en pressemeddelelse, at de to ledere nu arbejder sammen om at få canadierne løsladt.

»Vi fortalte dem, at ud fra en hvilken som helst international standard er det uretfærdigt,« siger den canadiske senator Joseph Day om mødet mellem kinesiske og canadiske repræsentanter til Reuters.

Kovrig og Spavor blev anholdt af kinesiske myndigheder, kort tid efter at Canada havde anholdt den kinesiske topchef i Huawei, Meng Wanzhou. På mødet mandag krævede kinesiske diplomater både en forklaring på anholdelsen af Huawei-chefen, og at Canada droppede tiltalerne mod hende straks, oplyser senator Day.

Canada har dog forklaret, at landet ikke kan gribe ind i sagen mod Meng Wanzhou, da den canadiske ordensmagt blot har arresteret hende på amerikanske ordrer. Hun kæmper nu mod en udvisning til USA, hvor hun vil blive retsforfulgt for at have forbrudt sig mod amerikanske sanktioner.

Selv om både Canada og Kina understreger, at anholdelserne af canadiere i Kina ikke hænger sammen med anholdelsen af Meng i Canada, mener både eksperter og tidligere diplomater ifølge Reuters, at Kina bruger anholdelserne til at lægge pres på Canada.

Den statsejede kinesiske avis, China Daily, skrev mandag i en kommentar, at Canada kunne »miste tillid og samarbejde i de fleste udviklingslande« på grund af hele affæren.

»Hvis Canada bliver ved med at følge i USAs fodspor, hvad enten det er passivt eller aktivt, vil det på sigt skade landets nationale interesser,« stod der i kommentaren, som var skrevet af Li Qingsi, professor ved det kinesiske Renmin University.

Fra senator Joseph Day lyder det dog, at mødet mandag var præget af »åben og ærlig« dialog, som kan have »skabt muligheder«.

Canada har for nylig offentliggjort, at i alt 13 canadiske statsborgere er blevet anholdt i Kina, siden Huawei-topchefen blev anholdt i Canada. Mindst otte ud af de 13 personer er siden blevet frigivet.