Handelskrigen mellem USA og Kina har fået et nyt offer: Canada

Canadierne er havnet i en klemme mellem deres to største samhandelspartnere, og følelserne løber af med de involverede. Selv den kinesiske ambassadør i Ottawa er alt andet end diplomatisk.

Pressen venter uden for Meng Wanzhous hjem i Vancouver. Huaweis finansdirektør blev onsdag løsladt mod kaution. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON REDMOND

USA og Kina er midt i en handelskrig, der så ud til at blive skærpet, da amerikanerne anklagede en af topcheferne i et kinesisk IT-selskab for svindel.

Så hvem langede kineserne ud efter?

Canada.

Kina er rasende over den canadiske anholdelse af finansdirektør Meng Wanzhou fra teknologigiganten Huawei og har tilbageholdt to canadiere i Kina. Samtidig kræver brugerne af kinesiske sociale medier en boykot af canadiske produkter. Bekymrede canadiere overvejer nu, om de skal aflyse rejser til Kina eller opfordre slægtninge i landet til at vende hjem.

Efter de påtvungne forhandlinger om at erstatte den hidtidige nordamerikanske frihandelsaftale, NAFTA, har Canada forsøgt at styrke forholdet til Kina for om muligt at mindske afhængigheden af samhandlen med USA. Og mange canadiere er utrygge ved det, de opfatter som præsident Trumps lunefulde syn på Canada.

»Canada er endt i en ubehagelig klemme,« siger dr. Wenran Jiang fra University of British Colombia i Vancouver.

Trumps forhold til den canadiske premierminister Justin Trudeau har i bedste fald været køligt i år. Over de næste par måneder vil udleveringen af Meng Wanzhou til USA trække overskrifter, og Trudeau risikerer derfor også at støde Kina fra sig.

Meng Wanzhou. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT.

Torsdag aften var der stadig ingen oplysninger om, hvor Kina tilbageholder de to canadiere. Der er tale om en tidligere diplomat ved navn Michael Kovrig og forfatteren og entreprenøren Michael Spavor. De er begge anklaget for at undergrave Kinas nationale sikkerhed.

Tilbageholdelsen har yderligere kompliceret det, der hurtigt har udviklet sig til en diplomatisk krise mellem tre lande. Baggrunden er den bitre handelsstrid mellem Kina og USA og den amerikanske anmodning om udlevering af Meng Wanzhou, som blev anholdt for små to uger siden. Amerikanerne anklager hende for at have overtrådt sanktionerne mod Iran.

En arrig ambassadør

Meng blev tirsdag løsladt mod kaution af retten i Vancouver. Det er stadig uklart, om hun ender med at blive udleveret til de amerikanske myndigheder.

Beijing har ikke ladet sig formilde af løsladelsen og kræver Meng frigivet øjeblikkeligt. Herfra ses anholdelsen som et listigt politisk kneb iværksat af amerikanerne. Canadierne holder fast i, at man blot følger de gældende love om udlevering til USA, men den argumentation har yderligere ophidset sindene i Kina.

Vreden var til at få øje på i en kommentar, som den kinesiske ambassadør i Canada, Lu Shaye, offentliggjorde i Toronto-avisen The Globe and Mail torsdag:

»Tilbageholdelsen af fru Meng er ikke blot en juridisk sag, men en planlagt politisk handling, hvor USA sætter sin magt ind på at drive heksejagt på et kinesisk teknologiselskab af politiske årsager,« skrev Lu og tilføjede:

»USAs såkaldte grænseoverskridende domsmyndighed har imidlertid ingen hjemmel i international lov.«

Professor Robert Currie om præsident Trump

»Han har givet Mengs advokater gode kort på hånden.«


De, der beskylder Kina for gengældelsesaktioner oven på Mengs anholdelse, »burde først overveje handlingerne på canadisk side«, tilføjede han. »Det er nedværdigende og hyklerisk at kritisere Kina på et dobbeltmoralsk grundlag.«

Økonomiske repressalier

Wenran Jiang fra Institute of Asian Research i Vancouver siger, at mange kinesere er af den opfattelse, at Canada har »gjort USAs beskidte arbejde. For dem at se er der tale om et taktisk greb i handelskrigen mod Kina«.

Ifølge Canadas tidligere ambassadør i Kina, Guy Saint-Jacques, vil krisen formentlig blive skærpet og udvikle sig til økonomiske repressalier fra Kina, som er verdens næststørste økonomi efter USA.

»De vil øge presset, ophæve kontrakter og måske annullere eksport til Kina af nøgleprodukter såsom raps, okse- og svinekød,« vurderede Saint-Jacques.

Nogle iagttagere mener, at Meng Wanzhous indsigelse mod udleveringen er blevet styrket af en bemærkning, præsident Trump fremsatte i et interview onsdag.

Her antydede Trump, at han ville gribe ind i udleveringssagen, hvis det kunne fremme en handelsaftale med Kina. Ved at knytte de to sager sammen kan Trump utilsigtet have givet Meng en udvej. Hvis hun kan godtgøre, at anholdelsen er politisk motiveret, vil det kræve en vægtigere begrundelse for udleveringen.

Et ord fra udenrigsministeren

»Han har givet Mengs advokater gode kort på hånden,« siger professor Robert Currie fra Dalhousie University i Halifax, der er ekspert i udlevering.

Normalt er sager om udlevering til USA ikke noget, der vækker de store følelser i Canada, og de fleste godkendes uden videre.

Kinesisk politi patruljerer uden for den canadiske ambassade i Beijing, 13. december 2018. Sikkerheden uden for ambassaden er optrappet efter anholdelsen af Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou, i Vancouver. Fold sammen
Læs mere
Foto: GREG BAKER.

Men Mengs advokater kan fremføre, at »hun bliver brugt som en brik i en handelskrig, og vi er ikke sikre på, hun vil få en fair retssag i USA«, siger professor Currie og tilføjer:

»Det handler ikke kun om jura længere. Det er blevet politik.«

Udenrigsminister Chrystia Freeland kunne da også tydeligt se betydningen af Trumps bemærkninger.

»Vores partnere i en udleveringssag bør ikke forsøge at politisere processen eller bruge den til andre formål end det rent juridiske,« sagde hun på en pressekonference onsdag.

Oversættelse: Lars Rosenkvist