Han bliver kaldt Kinas Donald Trump, er forgabt i luksus og hylder kommunistpartiet: Her er manden bag Evergrande

Han kom fra ingenting og måtte hutle sig igennem barndommen ved at spise kartofler og dampet brød. I 1996 fik han en idé, der flugtede perfekt med tidsånden i det boomende Kina. Men nu risikerer gulvtæppet at blive trukket væk under den superrige ejendomsmatador Xu Jiayin.

Evergrandes stifter Xu Jiayin er også kendt som Hui Ka Yan på kantonesisk. Her ses han til et møde i Wuhan (arkiv). Fold sammen
Læs mere
Foto: STR/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man kan tale om den kinesiske drøm, så gjorde Xu Jiayin den til virkelighed.

Fortællingen om hans opstigen til landets rigeste byggematador fletter sig ind i historien om Kinas vej fra forarmet uland til verdens andenstørste økonomi. Men løkken strammes omkring hans livsværk, ejendomsgiganten Evergrande, time for time. Er drømmen slukket for ejendomsmatadoren, som nogle medier har kaldt for Kinas Donald Trump?

Xu Jiayin kæmpede sig op fra bunden. Han blev født i dyb fattigdom på landet i den kinesiske Henan-provins i 1958. Det var samme år, Mao Zedong fløjtede gang i den katastrofale kampagne Det Store Spring Fremad, som ledte til den største hungersnød i Kinas historie og mange millioner menneskers død.

Xu Jiayins mor døde, før han nåede at fylde et år. Hans far kæmpede mod japanerne i 1930erne og 40erne.

Han har senere fortalt, hvordan han måtte overleve på en diæt af sødekartofter og dampet brød under hele sin skolegang. Hans tøj, tæpper og lagner var lappet sammen på kryds og tværs. Hans højeste ønske dengang var at komme væk fra landet, finde et job og få noget bedre at spise, skriver AFP.

Xu Jiayin studerede metallurgi, læren om metallernes fremstilling og egenskaber, og arbejdede i en årrække på et statsejet stålværk. I 1992 flyttede han til den sydkinesiske by Shenzhen, som førhen var et lille tilbagestående fiskerleje, men nu var blevet hjertet i det eksperiment, der skulle forvandle Kina for altid. Det var her, lederen Deng Xiaoping først satte gang i de markedsreformer, der fik væksten i Kina til at eksplodere.

Xu Jiayin stiftede Evergrande i 1996 i Guangzhou, der ligger tæt på Shenzhen. Da var han 37 år gammel. Hans første ejendomsprojekt bestod af 323 lejligheder, der blev revet væk på en halv dag og gav knap 80 millioner kroner i indtjening. Det var starten på ejendomseventyret, der skulle bane vejen for Xu Jiayins opstigen.

Tidligere ansatte beskriver til Wall Street Journal Xu Jiayin som en arbejdsnarkoman med høje forventninger og en hang til at tage risici og lave dristige investeringer.

Alt for dristige, skulle det senere vise sig.

Købte med kontakter

I de næste to årtier gik det slag i slag. Evergrande opstod på det tidspunkt, hvor Kina åbnede op for at private kunne eje deres eget hjem. Evergrande satte gang i byggeprojekter overalt i det Kina, hvor en ny middelklasse hungrede over boliger.

Lejlighederne blev solgt flere år før, de stod færdige. Millioner af kinesere købte deres egen bolig gennem Evergrande, og ofte måtte man stå i kø i timevis for at få chancen. Mange havde taget kontanter med til at betale.

Opskriften bag Evergrandes virke var en aggressiv ophobning af gæld og så indtægter fra salg af boligerne, så man akkurat kunne betale afdragene.

Xu Jiayins ambitioner strakte sig længere end til boligmarkedet. Han erhvervede sig en fodboldklub, som kom til at hedde Guangzhou Evergrande. Han hentede udenlandske topspillere til byen. Evergrande kom også til at tælle temaparker, mineralvand, mælkepulver, sundhedsservices og produktion af elektriske biler.

Som nyslået milliardær fik Xu Jiayin ry for at have hang til luksus. Ifølge hjemmesiden SuperYatchFan har han en yatch til 380 millioner kroner og et jetfly til 571 millioner kroner. Han var angiveligt glad for luksusbrands. 2012 blev han spottet med et bælte fra det eksklusive franske brand Hermes og fik siden tilnavnet »bælte Xi«, skriver AFP.

Han plejede desuden nære forbindelser til den velhavende elite i Hongkong, som ifølge Wall Street Journal var aktive købere af Evergrandes aktier og gæld.

»Udvikling er det absolutte princip,« sagde Xu Jiayin i en tale til sine medarbejdere i 2017. Dette – sammen med parolen om at »kontanter er konge« – havde sikret selskabet dets stabile og hastige udvikling, sagde han endvidere.

I 2017 blev han kåret som Kinas rigeste mand ifølge den såkaldte Hurun-rapport. Alene siden oktober 2018 har han fået udbetalt svimlende 33 milliarder kroner i aktieudbytte.

Xu Jiayins forbindelser rakte også til toppen af Kinas kommunistparti. Men til sidst virkede det som om, at nervøsiteten skinnede igennem. Han var inviteret med til kommunistpartiets 100-års fødselsdag 1. juli og lod sig fotografere på Den Himmelske Freds Plads i Beijing.

Her fremhævede han sit 35-års medlemskab af partiet og fortalte, at han ville fortsætte med at styre sin forretning godt og dedikere sin tid til offentlig velfærd.

Han havde set de mørke skyer trækker sig sammen om Evergrande, der lige nu ligner en tikkende bombe med kurs mod et krak.

Samtidig har lederen af Kinas kommunistiske parti, Xi Jinping, fløjtet et opgør i gang mod Kinas superrige som Xu Jiayin og vil i stedet skabe »fælles velstand«.

På Evergrandes hjemmeside forklarer man meningen med navnet på selskabet. Ever står for det, der aldrig holder op med at eksistere. Grande står for universal vækst.

Nu synes Xu Jiayins livsværk at være symbolet på nærmest det modsatte.