Din telefon er ét klik fra at være en overvågningsenhed: Det »vil klart stække den modstand, der måtte være«

Smartphonen er gået fra at understøtte revolutioner til at blive en potentiel »overvågningsbombe« til fare for demokratiet. Sådan lyder frygten efter afsløringerne af Pegasus-softwaren, der kan hacke sig ind på alle smartphones. Spørgsmålet er nu, om din smartphone skal pakkes væk? To eksperter har et bud på dette.

Bliver du overvåget, mens du ligger på stranden? Med softwaren Pegasus er det muligt at hacke sig ind på en smartphone. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med ét klik kan en israelsk »spionvirksomhed« få adgang til alle oplysninger på din telefon. Oplysningerne kan selskabet videresælge til kunder, som tæller flere autoritære regimer.

Hacking-spywaren Pegasus kan inficere iPhones og Android-enheder, hvilket gør det muligt at aflure beskeder, billeder og e-mail, optage opkald og hemmeligt aktivere mikrofoner.

Med andre ord er alle dine data tilgængelig for dem, der er villige til at betale prisen.

Og det er der nogen, der er, afslører et større datalæk af softwaren Pegasus afdækket af 16 internationale medier – herunder den britiske avis The Guardian, amerikanske The Washington Post og franske Le Monde.

Stater kan købe oplysninger om borgeres data, som de ellers ikke har ret til at tilgå. Informationen kan de bruge, som de vil.

»Hvis du arbejder med noget fortroligt, skal du ikke have din telefon på dig,« lyder det fra Pernille Tranberg, dataetisk rådgiver og medstifter af tænketanken Data Ethics.

Hun ser ingen grund til, at almindelige mennesker behøver være bekymrede, men ser et generelt problem, hvis Pegasus skulle vinde frem i Danmark.

»Hvis vi skal have et ordentligt demokrati i fremtiden, er det vigtigt, at individer bevarer deres autonomi og selv bestemmer over eget liv. Det gør vi ikke, hvis vi bliver overvåget af stater eller kommercielle virksomheder. Så risikerer vi, at blive manipuleret.«

Hun understreger vigtigheden af at kunne vælge politikere frit.

»Overvågning kan bruges til at manipulere – både politisk og økonomisk. Derfor er overvågning et problem, hvis vi vil bevare demokratiet.«

Meget af den data, Pegasus kan fremskaffe, er allerede tilgængelig for politiet, der med en dommerkendelse kan spore en mistænkts lokation eller opkaldshistorik. Pernille Tranberg understreger derfor også, at data i de rette hænder kan være til stor gavn for samfundet.

»Det er vigtigt at kunne bruge data, så vi forbedrer vores liv og samfund. Oplysningerne, som Pegasus kan få adgang til, er oplysninger, som politiet med en dommerkendelse også kan få adgang til. Det er den demokratiske måde at gøre det på.«

Fra 50.000 til 50 millioner

The Guardian og de øvrige mediers afdækning, der inkluderer beviser på et læk af 50.000 telefonnumre tilhørende flere journalister og aktivister, giver ifølge den verdensberømte whistleblower Edward Snowden anledning til bekymring.

»Hvis vi ikke gør noget for at stoppe salget af denne teknologi, vil det ikke kun være 50.000 mål, der bliver ramt. Det bliver 50 millioner, og det vil ske meget hurtigere, end nogen af ​​os forventer,« siger Edward Snowden til The Guardian.

I 2013 blev amerikanske Edward Snowden verdensberømt, da han som whistleblower lækkede oplysninger, der afslørede NSAs massive og hemmelige masseovervågning.

Siden da har personer med »onde hensigter« haft fokus rettet mod softwaren i folks telefoner, efter at krypteringen på nettet som et resultat af afsløringerne er blevet langt stærkere. Det forklarer Tobias Liebetrau, postdoc ved Sciences Po i Paris og tilknyttet Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) i København.

»I stedet forsøger de (personer med »onde hensigter«, red.) at undersøge, hvordan de kan komme ind på folks telefoner, så de kan få adgang til oplysningerne, inden de bliver krypterede,« forklarer Tobias Liebetrau.

Det er ikke nyt, at private virksomheder sælger cybervåben til efterretningstjenester og politienheder, og derfor kommer det da heller ikke bag på Tobias Liebetrau, at Pegasus har adgang til oplysningerne. Dog ændrer det billedet, at oplysningerne kan blive videresolgt.

»Der er ingen tvivl om, at det vil gøre livet svære for modstandere af autoritære regimer og diktaturer rundt om i verden. Deres forsøg på at organisere en form for modstand vil blive udfordret og vil klart stække den modstand, der måtte være«.

Hvor nervøs skal den gængse dansker nu være for sin private sikkerhed?

»Pegasus gør det muligt at aflytte og overvåge via ens telefon. Spørgsmålet er så, hvor realistisk og sandsynligt det er, at nogen skulle have lyst til at gøre det mod os som individer. Det virker usandsynligt, at den danske stat skulle bruge det mod danske borgere. Pegasus er blevet brugt i regimer, hvor det kommer mindre bag på os.«