Slut med stegt flæsk og hemmelig »burgersnask«. Umut Sakarya lukker sine to spisesteder i København

Efter syv år med ærkedansk mad, lukker Umut Sakarya, køkkenchef og ejer af restauranten Guldkroen og luksusgrillbaren Guldgrillen, begge sine spisesteder i København. Det bunder i en ny livsstil og behovet for ro til at fordybe sig, fortæller han.

Det klassiske danske køkken lever stadig i hans hjerte, skriver Umut Sakarya, som i syv år drev Guldkronen og Guldgrillen i København. Nu er det slut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Umut Sakarya henvendte sig direkte til sine mange følgere med en særlig besked på Instagram.

»Kære venner. Jeg har tænkt over, hvordan denne nyhed bedst skulle fortælles, men måske burde jeg bare starte med at rive plastret af: Jeg har valgt at lukke Guldkroen og Guldgrillen fra dags dato,« indleder han opslaget.

Efter flere år med coronapandemi og nu høj inflation er restaurantlukninger alt andet end et særsyn, men dette er dog ikke baggrunden her.

»At jeg lukker to succesfulde restauranter, kan for nogle måske virke uforståeligt, men for mig føles det helt rigtigt,« tilføjer Umut Sakarya på det sociale medie.

Ny livsstil

I syv år har han drevet sine restauranter, der er kendt for at servere dansk mad. Ud over klassikere som stegt flæsk og rejecocktail på Guldkroen har man på hans luksusgrill blandt andet kunnet sætte tænderne i en »Død og ødelæggelse« – her i form af en dobbelt hakkebøf i briochebolle med hjemmerørt bearnaise, masser af ost, løg og stedets hemmelige »burgersnask«.

Det er næppe noget, Umut Sakarya selv spiser i store mængder. Sidste år fortalte han, at han har lagt livsstilen om, ikke længere drikker alkohol og har tabt 30 kilo.

»Jeg har kæmpet og taget ansvar for mit liv og mit helbred, både fysisk og mentalt,« skriver han i sit opslag på Instagram.

En ny livsstil er en af årsagerne til, at Umut Sakarya lukker begge sine restauranter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Til TV 2 Lorry uddyber Umut Sakarya, at den nye livsstil er en af årsagerne til, at han nu vælger at lukke sine to restauranter.

»Jeg følte en ambivalens ved at skulle gå med en ølbong, som har været en del af koncepternes festlige dna, nu jeg ikke drikker. Jeg er et helt andet sted,« siger Umut Sakarya til TV 2 Lorry.

»Jeg føler, at jeg er blevet et mere helt menneske, med en stor vished om hvem jeg er, og hvad jeg gerne vil – nu og i fremtiden. Blandt andet vil jeg have ro og tid til at fordybe mig i det, jeg holder af. Det er der ikke altid mulighed for, når man er restauratør,« forklarer han.

Stadig i hans kokkehjerte

Det er ikke første gang, Umut Sakarya drejer nøglen om på et spisested. I 2021 lukkede han Guldkebab, som lå på henholdsvis Nørrebro og i Valby.

Om fremtiden skriver han blandt andet: »Meget mere tv, YouTube, flere kogebøger, privatedining« og »kreativt konsulentarbejde«.

Han understreger, at det klassiske danske køkken stadig bor i hans kokkehjerte.