50-års-gensyn med Beatles på film

Mange af de små spurter af deadpan humor fra den fire Beatles-medlemmer fungerer stadig fint nu, 50 år efter biografpremieren, mens en del af de mere kække replikker falder tungt.

Paul, George, Ringo og Johan i rollerne som noget, der kommer tæt på dem selv. Foto: PR Fold sammen
Læs mere

Den første film med The Beatles, »A Hard Days Night«, instrueret af Richard Lester, blev lavet for at holde gang i det amerikanske marked, hvor bandet lige var brudt igennem i The Ed Sullivan Show.

Manuskriptforfatteren, Alun Owen tilbragte et par dage med bandet og tog udgangspunkt i John, Paul, George og Ringos forskellige karakteregenskaber, og filmen blev et underholdende, tegneserieagtigt bud på, hvordan det var at være med i et band, som for alvor var ved at få massernes bevågenhed.

Mange af de små spurter af deadpan humor fungerer stadig fint nu, 50 år efter biografpremieren, mens en del af de mere kække replikker falder tungt. Alt i alt er der dog tale om en film, der er meget bedre end de fleste andre, hvor pop- og rockmusikere spiller hovedroller.

Når Beatles optræder med deres syv sange, er filmen bedst. Når det gælder skuespillerevnerne, trækker Ringo Starr det længste strå.

Han kan rent faktisk spille andet end musik, hvorimod John Lennon bliver irriterende fjoget i sine forsøg på at være morsom. Paul og George navigerer elskværdigt mellem de to yderpunkter.

Hvad: »A Hard Day’s Night«.

Hvem: Instruktør: Richard Lester. Medvirkende: The Beatles.

Hvor: Premiere i København, Aarhus og Odense.