Du er aldrig alene

Gerry Marsden er en af den britiske 1960er-pops fædre og i en kort periode blev hans gruppe, Gerry and the Pacemakers, sidestillet med The Beatles.

Gerry Marsden synger »You'll Never Walk Alone« inden en Premier League-kamp på Anfield Stadion i Liverpool. Foto: Phil Noble  Fold sammen
Læs mere
Foto: Phil Noble
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 1965 skulle pokalturneringen i engelsk fodbold afgøres af Liverpool og Leeds United foran et tætpakket Wembley Stadion med mere end 90.000 højspændte tilskuere. Men først spillede en af tidens førende beatgrupper, Gerry and the Pacemakers, »You’ll Never Walk Alone«. Titusindvis af fans sang med og ikke et øje var tørt.

Sangen var egentlig et let støvet musical-nummer af komponisterne Rogers og Hammerstein fra 1945, men den fik med netop Gerry og the Pacemakers en ny betoning, der fik fodboldfans til at tage den til sig. Sangen er manende og fuld af håb og sammenhold på en måde, der fungerer både i triumf og tragedie. Både når det går godt, og når det går dårligt.

Det var ved denne lejlighed, at BBCs kommentator omtalte sangen som Liverpools slagsang og derefter blev den netop det, men siden blev den også slagsang for utallige andre fodboldklubber både i og udenfor Storbritannien.

Sangen blev Liverpool-bandets store hit – mange ville sige største hit. Gruppen blev dannet i 1959 af Gerard Marsden, som bliver 75 år 24. september. Først havde han tænkt, at de skulle hedde Gerry Marsden and the Mars Bars, men det nedlagde producenterne af chokoladebaren Mars forbud mod.

På et tidspunkt – ikke ret længe – blev Gerry and the Pacemakers faktisk sidestillet med Beatles, som det delte manager, Brian Epstein, med.

Gerry Marsden var selv Liverpool-dreng, født i Menzies Street, arbejderkvarteret »The Dingle«, og bandets første hit var »How Do You Do It«, der blev indspillet på Abbey Road Studios. Marsden har fortalt, at de indspillede den fire-fem gange. Så sad den lige i skabet.

Deres tre første sange, dvs. også »I Like It« og »You’ll Never Walk Alone«, opnåede alle at ligge som nummer 1 på de britiske hitlister. Andre hits var »It’s Gonna Be Alright«, »I’m the One«, »Don’t Let the Sun Catch You Crying« og »Ferry Cross the Mersey« var skrevet af Gerry Marsden. Den sidste, den om floden Mersey, der løber gennem Liverpool, er decideret lyden af provinsengland i 1960erne.

1965 var også året, hvor Gerry Marsden blev gift med Pauline Behan, med hvem han siden fik to døtre, men allerede da året 1965 var ved at rinde ud var tiden ved at løbe fra Gerry and the Pacemakers. Det gik hurtigt dengang, og i 1966 var det forbi. Gruppen blev opløst.

I tiden efter fik Gerry Marsden en lille karriere på britisk TV og medvirkede i musicals i Londons West. 1993 udgav han selvbiografien »I’ll Never Walk Alone«.

Så sent som 15. marts i år optrådte Gerry Marsden ved en Gerry and the Pacemakers-koncert i Newport i Sydwales. Et stykke inde i koncerten faldt han sammen og måtte hjælpes på benene og støttes. Han nåede at sige i mikrofonen, at han stod foran en knæoperation, inden han blev hjulpet ud af scenen, og siden er han ikke set offentligt.