Landsholdet vil have fokus tilbage på fodbolden – kan det overhovedet lade sig gøre?

Det europæiske fodboldforbund var langt fra sit ansvar voksen lørdag aften, lyder det fra fodboldstormagten Tyskland. Landstræner Kasper Hjulmand fortryder beslutningen om at spille kampen færdig, der blev taget af ham og spillerne. De tog ansvaret. Spørgsmålet, der bliver stillet, er, om de burde have haft ansvaret.

Landsholdet, sammen med Christian Eriksen, er indstillet på, at der igen skal fokus på EM-slutrunden. Det kan blive en svær opgave både sportsligt og mentalt at skulle spille de næste to kampe i gruppespillet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medier fra hele Europa strømmede til det digitale ekstraordinære pressemøde med det danske landshold søndag eftermiddag.

Paradokset er, at i timerne forinden – siden lørdag aften lidt i syv – havde alt i Danmark drejet sig om alt andet end fodbold og resultater på fodboldbanen. Men for resten af Europa havde EM-slutrunden i fodbold i samme tidsrum kun drejet sig om Christian Eriksens uhyggelige kollaps.

Kan man på den baggrund slå en sløjfe og få fokus på fodbold-EM tilbage i Danmark? Giver det mening igen at iklæde sig rødt og hvidt og prøve at tiljuble det danske landshold videre frem i turneringen?

»Christian har det godt«

Det mener landstræner Kasper Hjulmand, og det mener det danske fodboldforbund personificeret af den tidligere landsholdsspiller Peter Møller vil være det rigtige.

»Vi er med i turneringen endnu. Vi er ikke slået ud. Christian har det godt,« opsummerede DBUs fodbolddirektør Peter Møller situationen søndag eftermiddag over for danske og internationale medier.

Den vurdering er naturligvis den mest positive og optimistiske måde at se situationen på efter det chok, der ramte hele Danmark og store dele af Europa som en hammer og smadrede EM-euforien.

Psykologer og trænerstab har fire dage til at genrejse landsholdet, for at det igen skal give mening at tale om fodbold og fodboldresultater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Christian Eriksen var rent faktisk ved at dø i Parken. Han havde hjertestop. Et meget hurtigt indgreb med livreddende førstehjælp og ét stød med hjertestarteren var afgørende for at redde hans liv, fortalte landsholdets læge, Morten Boesen, på pressemødet, hvor han var med i stedet for de landsholdsspillere, som normalt sidder sammen med landstræneren efter en kamp.

»Han var væk. Vi fik ham tilbage ganske hurtigt,« lød Morten Boesens svar på et spørgsmål fra britiske BBC om, hvor tæt på døden Christian Eriksen havde været.

Søndag eftermiddag kunne en meget lettet Kasper Hjulmand fortælle, at holdet havde haft videokontakt med Christian Eriksen, der spøgende havde sagt, at han nærmest følte sig klar til at gå ind på banen og havde sagt, at han var mere bekymret over, hvordan holdkammeraterne havde det.

Sådan er Christian Eriksen. Det viser, hvor »fantastisk en person«, han er, sagde Kasper Hjulmand. Han understregede, at det kun er med visheden om Christian Eriksens tilstand, at han nu igen kan sidde og tale om fodbold.

Efter omstændighederne har Christian Eriksen det godt lød landsholdslægens vurdering:

»Han er vågen og svarer relevant og klart. Hjertet slår igen.«

På den baggrund sagde Kasper Hjulmand og Peter Møller, at det igen giver mening at tale om fodbold og fodboldresultater.

Her er den benhårde realitet, at efter at de forståeligt chokerede og ufokuserede danske landsholdsspillere har tabt 1-0 til Finland, skal de få point ud af kampene mod Belgien – fodboldverdensranglistens nummer ét – og Rusland, hvis man skal videre i turneringen.

Og hvis man igen skal tale om fodbolden og fodboldresultater, må man også tale om, at UEFA lod det danske landshold i stikken, lyder den benhårde kritik af det europæiske fodboldforbund fra blandt andet nogle af de største medier i fodboldstormagten Tyskland.

UEFA dukkede sig

Den debat ser langt fra ud til at være forbi. Det danske landsholds optræden lørdag aften er blevet mødt med en kæmpestor bølge af sympati rundt omkring i Europa. Men spørgsmålet er: Hvordan i alverden kunne UEFA lade det være op til en flok traumatiserede og chokerede fodboldspiller at afgøre, om de var klar til at spille kampen færdig?

Det skete efter en længere afbrydelse, og efter at Christian Eriksens tilstand var blevet erklæret »stabil«, og han kunne henvende sig til holdkammeraterne. Men det var helt forkert, og det europæiske fodboldforbund levede overhovedet ikke op til forbundets ansvar, lyder en kommentar i Frankfurter Allgemeine.

»UEFA burde have beskyttet dem mod sig,« skriver avisens sportsredaktør.

Det er »ligegyldigt«, at spillerne sagde, at de selv ville spille videre. Avisens sammenligning er, at det svarer til, at en tapper patient efter en traumatiserende oplevelse eller efter en nødvendig operation siger, at vedkommende selv hævder at være klar at stå op fra sygesengen.

Süddeutsche Zeitungs kritik af UEFA kører ad samme spor. Avisen konkluderer, at det var helt forkert at forsætte kampen og konstaterer, at »ingen bør spille fodbold i choktilstand«.

Kasper Hjulmand har ved følelsesladede pressemøder både lørdag aften og søndag omhyggeligt undgået at rette kritik mod UEFA. Men han pointerer, at han og landsholdsspillerne blev stillet over for et valg mellem at spille kampen færdig og ellers møde frem igen mindre end et døgn senere og have spillet kampen færdig søndag klokken 12.

Indirekte giver han de tyske medier ret i, at han og holdet ikke var i en tilstand, hvor de kunne træffe den rigtige og forsvarlige beslutning.

»Når jeg ser tilbage, synes jeg ærlig talt ikke, at vi skulle have været på banen igen,« sagde Kasper Hjulmand.

Men kampen blev spillet til ende. Det er et faktum. Danmark tabte og står med nul point ved EM.

Hvis det skal give mening igen at tale om fodbold og fodboldresultater, skal trænerstaben og et hold indkaldte psykologer genrejse landsholdet. De skal få spillerne til at gå med på, at EM-slutrunden igen er det væsentlige at fokusere på.

Den store tyske avis Bild mener, at UEFA burde give Danmark et point – og lade finnerne beholde deres tre – for den danske sportsånd. Det er mere end almindeligt svært at forestille sig.

Men for at vi igen kan tale om fodbold, skal landsholdet på torsdag have skubbet den uhyggelige hændelse helt i baggrunden. Så kan det måske igen give mening med rød-hvid begejstring i Parken over for et af verdens allerbedste fodboldhold.

Landsholdet, sammen med Christian Eriksen, er indstillet på, at der igen skal fokus på EM-slutrunden. Det kan blive en svær opgave både sportsligt og mentalt at skulle spille de næste to kampe i gruppespillet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.