Boligejerne i 20 storkøbenhavnske kommuner løber med boligguldet

Siden 1992 har 20 storkøbenhavnske kommuner totalt domineret toppen af listen, når det gælder kvadratmeterprisen på en villa eller et parcelhus. Der har været udskiftninger på listen, men syv kommuner har ligget i top-10-listen alle årene.

I 1992 var kvadratmeterprisen i Hørsholm den allerhøjeste i hele landet med 7.598 kr. pr. kvadratmeter. I 2019 er kvadratmeterprisen i Hørsholm 28.906 kr., hvilket »kun« er den ottende dyreste kvadratmeterpris i landet. Hørsholms fald i top-10 skyldes ifølge boligøkonom, at nærheden til København er blevet endnu vigtigere for boligkøberne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Boligguldet ligger i Storkøbenhavn. Siden 1992 har 20 storkøbenhavnske kommuner totalt domineret listen, når det gælder kvadratmeterprisen på et hus.

Der har været udskiftninger på top-20-listen, men de kommuner, der er røget ind og ud af top-20-listen, er alle beliggende i Storkøbenhavn. Det viser tal fra Nykredit og Finans Danmark.

Ifølge Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit, afspejler den storkøbenhavnske dominans i toppen af listen samfundsudviklingen og udviklingen på arbejdsmarkedet, hvor der er blevet færre job i industrien, mens de nye job skabes i den private servicesektor. Det har særligt de seneste 15 år har sat skub i priserne på boligmarkedet.

»Op gennem 1990erne og i de første år i nullerne var der ikke så stor forskel i farten på prisudviklingen. Det skyldes, at det var fra midtnullerne, at bevægelsen mod byerne tog fart. Og i årene efter finanskrisen gik det endnu hurtigere,« siger hun.

Hun peger også på, at København er vokset kraftigt i samme periode.

»Der er kommet flere mennesker til, og det er her, at de højtlønnede arbejdspladser i højere grad end tidligere ligger. Der er job i den private servicesektor inden for finans, forsikring, reklame og marketing, hvor der er gode penge at tjene. De arbejdspladser er centreret omkring Storkøbenhavn og til dels også Aarhus, og folk flytter ind mod byen for at være tættere på deres arbejdsplads,« tilføjer hun.

København på tredjepladsen

Det understreges af, at Københavns Kommune er gået fra en listeplacering som nummer 24 i 1992 til tredjepladsen i 2019 og dermed har nogle af landets allerhøjeste kvadratmeterpriser, nemlig mere end 36.000 kr. pr. kvadratmeter.

»I 1992 var København ikke et sted, man ønskede at bo. Da ville man hellere købe et hus i Greve. Og det er nok overraskende for mange, at det i 1992 kostede nogenlunde det samme at købe et gennemsnitligt hus i Albertslund og i København. I dag er København blevet attraktivt for familier med børn. Og de få huse, der er i København, kræver ret mange penge at købe,« siger Kira Lie Nielsen.

Kira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit

»Nærheden til København er blevet endnu vigtigere, for pendlingstiden er blevet længere. Samtidig vil kvinderne i endnu højere grad end i 1990erne også have en karriere. Og i en i forvejen presset hverdag er nærhed til arbejdspladsen blevet vigtigere. Derfor er priserne også steget mere i de kommuner, der ligger tættere på København.«


Zoomer man ind på de ti kommuner med de højeste kvadratmeterpriser, har syv kommuner ligget i top-10 igennem alle årene. Det er de fire nordsjællandske kommuner Hørsholm, Gentofte, Rudersdal og Lyngby-Taarbæk samt de tre geografisk mere spredte kommuner Gladsaxe, Dragør og Frederiksberg.

Nærheden til København er vigtig

Hørsholm er dog rutsjet fra førstepladsen i 1992 til en ottendeplads i 2019, og det skyldes ifølge Mira Lie Nielsen det samme fænomen, som har sendt Vallensbæk ud af top-10. I 1992 lå Vallensbæk på andenpladsen med landets næstdyreste kvadratmeterpriser. I 2019 ligger Vallensbæk på en 16.-plads.

»Nærheden til København er blevet endnu vigtigere, og pendlingstiden er typisk blevet længere. Samtidig vil kvinderne i endnu højere grad end i 1990erne også have en karriere, og i en i forvejen presset hverdag er nærhed til arbejdspladsen blevet vigtigere. Og derfor er priserne også steget mere i de kommuner, der ligger tættere på København,« siger Kira Lie Nielsen.

En af de nye kommuner i top-10 er Rødovre, som er steget fra en 16.-plads i 1992 til en 10.-plads i 2019.

»Rødovre er et af de steder tæt på København, hvor det har været muligt for folk med »almindelige« indkomster at købe hus. Modsat Frederiksberg og Gentofte, hvor pengene og magten historisk altid har centreret sig, og hvor det, der er bygget der, er af en anden kvalitet end det, man kan få i Rødovre eller eksempelvis på Amager,« siger Kira Lie Nielsen

Tre kommuner, som lå i top-10 i 1992, er røget ned ad listen, men ligger stadig i top-20: Furesø, Vallensbæk og Herlev.