Lejlighedspriserne i København når nyt højdepunkt: Så meget er de steget siden juni

Efter en periode med fald præger prisstigninger igen det københavnske marked for ejerlejligheder, som i oktober nåede en ny pristop. Det har givet en pæn gevinst til en gennemsnitlig lejlighedsejer, viser beregning.

Priserne på ejerlejligheder i København stiger for fjerde måned i træk efter en længere periode, hvor prisfald har været dominerende. Dermed må potentielle købere finde flere penge frem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Potentielle sælgere af ejerlejligheder i landets største by kan glæde sig over de lune vinde, som har blæst efterårspriserne op. Lave renter, høj beskæftigelse og udskudte boligskatter har nemlig sat fornyet skub i det københavnske marked for ejerlejligheder, viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Fra september til oktober er priserne steget med 0,9 pct., når man korrigerer tallene for sæson. Det er fjerde måned i træk, at priserne har pil op, hvilket sker på baggrund af en længere periode, præget af sivende priser. Samtidig er den hidtidige pristop fra foråret 2018 blevet erstattet af en ny pristop, der er marginale 0,4 pct. højere.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark

»Dermed har vi været vidne til en prisstigning på godt 75.000 kr. for en gennemsnitlig ejerlejlighed på 80 kvadratmeter siden juni.«


Dermed koster det nu i snit 41.466 kr. pr. kvadratmeter lejlighed, man køber i København by. Og det er trods alt en stigning, der kan mærkes i pengepungen, hvis man står over for et salg, viser en beregning fra Realkredit Danmark.

»Over de seneste fire måneder er de københavnske ejerlejligheder steget med samlet set 2,4 pct. i pris. Dermed har vi været vidne til en prisstigning på godt 75.000 kr. for en gennemsnitlig ejerlejlighed på 80 kvadratmeter siden juni,« skriver cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark i en kommentar.

Risiko for prisfald fortoner sig

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig er der – ud over prisstigninger – også en række andre indikatorer som handelsaktivitet, salgstider og prisnedslag, som tyder på, at markedet er i bedring.

»På den korte bane ser det dermed også ud til, at risikoen for betydende prisfald fortoner sig på det københavnske marked for ejerlejligheder, og at der kan være beherskede prisstigninger i vente over det kommende års tid – i hvert fald så længe, at der er liv i det økonomiske opsving, og renterne holder sig lave,« skriver han.

Også udskydelsen af boligskattereformen til 2024 vil være med til at give markedet for ejerlejligheder – og særligt markedet for projektkøb – lidt ekstra medvind, da et betydeligt usikkerhedselement er blevet sparket til hjørne til engang i 2022 eller 2023.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit, bider ligeledes mærke i de stigende priser på ejerlejligheder i København. Hun understreger dog, at der stadig er tale om et prisfald på 0,6 pct. i årets første ti måneder sammenlignet med samme periode i 2018.

»Siden begyndelsen af 2018 er farten på ejerlejlighedsmarkedet i de største byer aftaget gevaldigt, og vi ser ikke længere de tocifrede vækstrater. Priserne er dog kun faldet en smule, og de seneste tre måneder har der faktisk igen været små stigninger på ejerlejlighederne i København. Selv om priserne har et højt niveau, så er der fortsat købere, som har råd til at købe i København,« skriver hun i en kommentar til tallene.

Det er f.eks. købere, der har en god portion friværdi med sig fra salg af en anden bolig. Eller par med pæne indkomster, som køber deres første ejerlejlighed, fremhæver Mira Lie Nielsen.

Medvind i København trækker priserne op

Det er dog ikke kun i København, at priserne på ejerlejligheder stiger. Også på landsplan er lejlighederne – sæsonkorrigeret – steget med 0,9 pct. fra september til oktober.

Målt over det seneste år er de steget med tre pct. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for ejerlejligheder er dermed nået op på 28.463 kr., hvilket ifølge Boligsiden er det højeste niveau de seneste ti år.

»Efter en periode med et stagnerende salg har vi i de seneste måneder set en stigende handelsaktivitet på markedet for ejerlejligheder sammenlignet med sidste år. Det skyldes blandt andet, at der igen er kommet medvind på det københavnske marked, som udgør en stor del af det samlede marked for ejerlejligheder, og det afspejler sig også i priserne,« udtaler kommunikationsdirektør Birgit Daetz fra Boligsiden.