Se listen: I knap hver tredje kommune er huspriserne nu højere end før finanskrisen

I oktober satte huspriserne ny rekord. Det mærkes især i 29 af landets i alt 98 kommuner, hvor villaer og rækkehuse i dag er dyrere end i de gyldne år før finanskrisen. Boligsiden har udarbejdet en liste over, hvor priserne på huse ligger over og under pristoppen.

En ny opgørelse fra Boligsiden viser, at priserne på huse i 29 ud af landets 98 kommuner nu ligger over niveauet før finanskrisen, da priserne toppede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Huspriserne har de seneste måneder haft pil op. I næsten hver tredje kommune koster det nu flere penge at købe et hus end under boligboblen i perioden op til finanskrisen i efteråret 2008.

Helt præcis har priserne ifølge en ny opgørelse fra Boligsiden overhalet den tidligere pristop i 29 ud af de 98 kommuner. Og i 11 af kommunerne ligger de mellem 11 og 35 procent højere.

»For to år siden var det kun i 14 kommuner, at huspriserne var højere end før finanskrisen. Nu er det tal fordoblet. Foruden kommunerne hvor de store byer ligger, ser vi nu, at flere kommuner i Jylland og på Fyn er repræsenteret på listen. Og det vidner selvfølgelig om, at de stigende priser langtfra er et storbyfænomen. Udviklingen kommer aktuelt store dele af landet til gode,« udtaler Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Her koster et hus 35 procent mere

De tre kommuner, der procentvis har oplevet den største fremgang, er København, Aalborg og Gentofte. Her ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris i oktober 2019 henholdsvis 35, 24 og 23 pct. højere, end da priserne toppede inden finanskrisen.

Boligsiden har opgjort de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i hver enkelt kommune i perioden 2005 til 2011. Og den periode, hvor priserne toppede i hver kommune, er sammenlignet med de seneste salgspriser fra Boligsidens Markedsindeks i oktober.

Mens 29 kommuner nu har overhalet prisniveauet i de gyldne år, før der gik hul på boligboblen og priserne raslede ned, er der stadig 65 kommuner, hvor salgspriserne halser bagefter. I fire kommuner er der for få handler til, at man kan opgøre det.

De tre kommuner, som prismæssigt ligger længst fra toppen, er Odsherred, Langeland og Lolland. Her koster et gennemsnitligt hus i dag henholdsvis 31, 34 og 44 pct. mindre end før krisen.

»Ingen tegn på vild himmelflugt«

Ifølge Birgit Daetz er det ikke nødvendigvis negativt, at 65 kommuner har lavere priser i dag.

»Det er ikke afgørende, om vi kommer op på tidligere års niveau i forhold til huspriserne i alle kommuner. Det afgørende er, at der fortsat er aktivitet på de lokale boligmarkeder, og at der med andre ord bliver købt og solgt huse. Helst i et tempo, hvor der er balance mellem pris og efterspørgsel, så markedet ikke går i stå, som det skete under finanskrisen,« påpeger hun.

Boligsiden vurderer desuden, at der ikke på nuværende tidspunkt er tegn på, at huspriserne er »på vild himmelflugt«. Hvis der tages højde for den almindelige prisudvikling igennem årene, og man renser tallene i den nye opgørelse for inflation, er det nemlig kun København, Gentofte, Aarhus og Aalborg, som ligger over topniveauet inden finanskrisen.

»Undtagen Gentofte er det Danmarks tre største byer, som altid vil være populære markeder at købe huse i. Det presser prisen lidt ekstra i vejret, og det samme er tilfældet for Gentofte Kommune, som er et meget attraktivt boligområde med deraf afledte høje huspriser,« forklarer Birgit Daetz.