Hemmelige forsøg med farlig kræftvaccine

I al hemmelighed tester læger ulovlige og farlige vacciner på Humlegaardens uhelbredeligt kræftsyge patienter. Læger skjuler farlige vaccineforsøgVaccine-firma brød loven

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de rette hænder kan vaccinen en dag hjælpe alvorligt syge kræftpatienter.

Måske.

I de forkerte hænder kan den ødelægge patientens immunforsvar og forværre kræftsygdommen.

Vaccinen hedder dendrit-celle. Og på kræftklinikken Humlegaarden tilbydes den til desperate kræftpatienter og markedsføres på hjemmesiden. Her står dog ikke et ord om, at man endnu ikke kender virkningerne af vaccinen. Eller at Humlegaarden, ifølge Urbans oplysninger, dropper blodprøvekontrollen af patienterne og dermed ikke kan vide, om dendritcelle-vaccinen slår patientens immunforsvar ihjel i stedet for kræften.

Humlegaardens håbefulde patienter ved næppe heller, at de er forsøgskaniner i et ulovligt forsøg.

For halvandet år siden gjorde Lægemiddelstyrelsens læger det nemlig ulovligt at benytte dendritcelle-vaccinen, med mindre det sker i kontrollerede, kliniske forsøg. Og det har ikke været tilfældet på Humlegaarden, hvor patienter siden april 2001 er blevet behandlet med vaccinen, som de selv betaler op til 30.000 kroner for.

Udgiften skal lægges oven i de 50-60.000 kroner, som tre ugers ophold og behandling på Humlegaarden koster.

I øjeblikket behandler Humlegaarden mindst én dansk kvinde med dendrit-vaccinen. Ifølge Urbans oplysninger får danske patienter direkte besked på at holde vaccine-behandlingen hemmelig.

Flere tidligere ansatte, der har været helt tæt på Humlegaardens behandlinger med dendritcelle-vaccinen, bekræfter, at adskillige udlændinge i løbet af det seneste år er blevet behandlet med den ulovlige vaccine på Humlegaarden.

Det drejer sig blandt andre om en spansk kvinde i begyndelsen af trediverne og en midaldrende amerikansk kvinde, der havde en stor tumor på halsen.

De tidligere ansatte, der ønsker at være anonyme, fortæller, at en behandling består af fem til seks indsprøjtninger, der typisk gives med et par ugers interval.

Humlegaardens ejer, Finn Skøtt Andersen, har tidligere erkendt over for Urban, at dendritcelle-vaccinen blev leveret frem til september af Dandrit Biotech A/S, som Finn Skøtt Andersen ejer sammen med kræftforsker overlæge Torben Kjær, professor Steen Lindkær Jensen og Steen Lindkær. Finn Skøtt Andersen erkender, at Humlegaarden har behandlet med dendritcelle-vaccinen, efter at Lægemiddelstyrelsen har forbudt brugen af den:

»Myndighederne vil ikke lade os køre videre. Vi ved ikke, om det virker, siger de - men vores patienter her på Humlegaarden kan altså ikke vente fem eller ti år på, at et middel bliver godkendt. Og det er et problem at lave behandlingen som et godkendt forsøg, for patienterne vil ikke være med. De vil sgu ikke være forsøgskaniner - de vil have den bedst mulige behandling, « siger Finn Skøtt Andersen, der kalder dendritcelle-vaccine noget af det `hotteste' indenfor moderne kræftbehandling.

Den vurdering er overlæge på den onkologiske afdeling på Amtssygehuset i Herlev, Poul Geertsen, ikke nødvendigvis uenig i.

Poul Geertsen leder Danmarks eneste godkendte forsøg med dendritcelle-vaccination og han er chokeret over, at Humlegaarden bruger vaccinen under så ukontrollerede former:

»Der er risiko for, at man skader patienterne i stedet for at gavne dem. Vaccinen kan nemlig virke stik mod hensigten og lamme patientens immunforsvar, så patienten ikke kan kæmpe mod sin kræft. Dermed er patienten bragt i en værre situation, hvor kræften er værre end den var inden vaccinerne,« siger Poul Geertsen.

Han understreger, at behandling med dendritcelle-vaccinen kun kan forsvares, hvis det foregår under omhyggelig kontrol:

»Den eneste rigtige og forsvarlige måde at bruge vaccinen på er, at man sørger for at få forsøget godkendt af Lægemiddelstyrelsen og Videnskabsetisk komité,« siger Poul Geertsen.

Professor i immunologi på Panuminstitutet, Mogens Claesson, er dybt overrasket over, at Humlegaarden behandler med dendritcelle-vaccinen:

»Det er uetisk at lade patienter betale for eksperimentiel behandling,« mener professoren, som siger, at vaccinen er en meget lovende behandling, men at den i de forkerte hænder kan være farlig.

I Lægemiddelstyrelsen ser kontorchef Anne Marie Vangsted med stor alvor på sagen:

»Det er klart ulovligt, når Humlegaarden bruger vaccinen, og vi vil straks undersøge sagen nærmere, når vi møder mandag. Der er tilsyneladende tale om, at Humlegaarden bryder Lægemiddellovens paragraf otte, der kan straffes med bøde eller hæfte,« siger Anne Marie Vangsted.

Hun vil ligesom afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen, Jørgen Hansen, i dag tage kontakt til embedslægen, der i disse dage undersøger Humlegaarden, efter at Urban i sidste uge kunne fortælle, at der bruges ulovlig medicin og forekommer meget grove plejesvigt på den alternative kræftklinik:

»Vi er meget interesseret i sagen om dendritcelle-vaccinen. I sidste ende kan det nå dertil, hvor vi er nødt til at sige, at sagen om Humlegaarden er så graverende, at der er tale om brud på lægelobvens strengeste paragraf om grov forsømmelse,« siger Jørgen Hansen.