Weekendmad: Ovnkylling og pandekager med is

Vinterferietid skal fejres med livretter som dejlig ovnkylling og pandekager med is og frugt.

Pandekager med is og blåbær. Fold sammen
Læs mere

God ovnstegt kylling og pandekager er klassiske livretter. De fleste (uanset alder) bliver glade ved udsigten til en af disse spiser. Får man dem begge, er det dobbelt godt.

Og siden et passende hjemligt sneparadis er en noget ustabil størrelse er der i høj grad grund til at kompensere ved at opsøge alle de andre glæder, der findes.

Denne februarlørdags ovnkylling »kommer med« kartofler og en tomatsauce. Alt i samme fad, det er dejlig nemt. Saucen er sammensat, så den forhåbentlig smager både børn og voksne. Chilimængden er en smagssag, og chili kan helt udelades. En smule rødvin i tomatsaucen gør smagen lidt dybere og mere intens. Men den smager stadig skønt, hvis vinen udelades. Så den er også valgfri.

Hjemmelavede pandekager behøver ikke mange ord med på vejen. Det samme gælder tilbehøret is, blåbær, mandler og bananer. Det skulle da lige være de sidstnævnte. Jeg har valgt at stege bananerne med lidt rørsukker, som karamelliserer let – men hvis rå bananer lyder mere fristende, er det selvfølgelig sådan, desserten skal serveres.

Ovnstegt kylling med kartofler og tomatsauce

4-5 personer

1 god kylling (ca. 1.400 g) f.eks. en fransk øko- eller frilandskylling
fint havsalt

tomatsauce:

1-2 fed hvidløg
4-5 modne friske tomater
1 dåse hakkede flåede tomater
1-1½ tsk. tørret skåret oregano (se tip)
en smule knust tørret chili (kan udelades)
peber
2 tsk. vineddike
evt. 1-1½ dl rødvin (se indledning)
¼ -½ tsk. sukker
jomfruolivenolie
ca. 1 kg store kartofler
1 løg

Parter kyllingen i 10-12 stykker (se tip) med en stor kniv: skær lårene af og del dem i over- og underlår, skær hele brystet af på benet og del det på midten og hver halvdel i to. Skær vingerne af og del til sidst rygstykket i to stykker – eller brug det til noget andet (jvf. tip). Drys kyllingestykkerne med salt og lad dem ligge fremme på et fad, mens resten gøres klar.

Pil hvidløgsfed og hak dem fint. Skær tomaterne i småstykker. Kom de to ting i en skål og bland med de hakkede flåede tomater, oregano, chili, salt, peber, vineddike, sukker, to-tre spsk. olie og ca. 1 dl vand, hvis der ikke kommes vin i saucen. Sæt det til side.

Tænd ovnen på 225 grader (almindelig ovnvarme). Pil løget og skær det i tynde både. Skræl kartoflerne, skyl dem, tør dem og skær dem i godt 1 cm tykke skiver eller i både. Kom kartofler og løg i det ildfaste fad. Vend dem med lidt olie samt salt og peber og fordel dem jævnt i fadet. Læg kyllingestykkerne ovenpå og sæt fadet i ovnen. Lad kylling og kartofler stege i 15 minutter ved 225 grader, skru ned til 200 grader, steg i yderligere 10 minutter. Tag fadet ud og fordel tomatsaucen over kyllingen og evt. lidt på kartoflerne. Lad herefter kylling, kartofler og sauce stege i ca. 35 min.

Tag fadet ud, lad retten svale i 5-7 minutter. Server den med friskhakket persille over.

TIP

Hjemme hos mig er der afsætning for alle stykkerne på en stegt kylling. Selv ryggen har sin ivrige fan. Så jeg skærer for det meste kyllingen i 12 stykker, medmindre jeg tager ryggen fra og bruger den til at koge en god lille hønefond/bouillon på. Det kan du også vælge at gøre – i så fald får du 10 stykker til din ovnkylling.

Ryggen koges i ca. 40 min. sammen med lidt urter, salt og et par peberkorn, sies og deles i et par portioner, som gemmes i fryseren til næste gang, en smule kyllingefond er påkrævet.

Alle krydderier mister smag og bliver kedeligt hø-smagende af at stå måneder i glas eller pose. Oregano er ingen undtagelse, så køb en frisk pose og brug den.

Pandekager med is, bananer, bær og mandler

20-25 stk. à ca. 17 cm i diameter

3 æg
ca. 300 g mel
5-6 dl mælk
1½ spsk. sukker
¾ tsk. fint havsalt
lidt fintreven skal af en øko-citron
1-2 spsk. smør +1-2 spsk. vindruekerneolie

»fyld« til pandekagerne:

ca. 200 g blåbær eller andre bær
1 håndfuld mandler
4-6 små, knap modne bananer
ca. 2 spsk. smør
ca. 2 spsk. rørsukker
vaniljeis

Pandekager:

Rør/pisk æg og mel med halvdelen af mælken til en glat dej. Pisk resten af mælken i, dejen skal være som tyk maling. Tilsæt sukker, salt og citronskal. Lad dejen hvile i mindst 30 minutter.

Varm forsigtigt smør og olie på en lille, god slip-let pande. Når smørret er smeltet, hældes blandingen i dejen under piskning (se tip).

Undlad at rense panden. Hæld ca. ½ dl dej på panden og vip den rundt, så dejen fordeler sig over hele fladen. Vent, til dejen bliver lysebrun i kanten, og vend så pandekagen med en palet. Fortsæt med at bage resten af dejen, bag ved god varme – men ikke fuld varme. Læg dem i et varmt fad og hold dem lune under alufolie eller i ovnen.

Pandekagefyld:

Skyl blåbærrene og lad dem dryppe af i en sigte. Hak mandlerne groft og rist dem let på en tør pande (hold dem i bevægelse, mens de rister). Hæld mandlerne i en skål.

Skær enderne af de uskrællede bananer og flæk dem på langs (se tip). Skræl de halve bananer. Kom smør på panden, lad det bruse op, skru ned på moderat blus og læg de halve bananer på og steg dem gyldne på begge sider. Drys rørsukker over bananerne, mens de steger.

Server med blåbær, bananer, is og mandler.

TIP

Når smør blandes med lidt olie, tåler det højere stegetemperatur. Det er en fordel, når man pandesteger – også når det er pandekager, det drejer sig om. Og den gode smag af »smørstegt« bevares fint selv om der er olie involveret, det er blot de kedelige toner af branket smør, man undgår.

Når stegfedtstoffet blandes i pandekagedejen, frem for at komme på panden lige før dejen, steger pandekagerne jævnere og risikoen for branket fedtstof minimeres. Desuden bruges der som regel mindre fedtstof på den måde.

Skrællede, faste og knap modne bananer har tendens til at knække, når man forsøger at flække dem, men hvis man flækker dem med skrællen på, sker det ikke så nemt.