»Kom nu, fem mere, du kan godt!«

Personlige trænere bliver mere og mere populære i de danske fitnesscentre. 27-årige Sidsel Godsk er personlig træner. Hun arbejder lige nu med omtrent ti klienter, som betaler hende op mod 750 kroner for 50 minutter med tunge løft og ansigtssved. I dag er det 31-årige Maja Pedersen, der skal igennem et skræddersyet træningsprogram.

Sidsel har for øjeblikket mellem 10 og 12 klienter. De fleste af dem kommer en til to gange om ugen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen

Her lugter af en blanding af sved og rengøringsmidler. En dyb, ulmende bas strømmer ud af højtalerne, og man kan med jævne mellemrum høre lyden af sprint på løbebåndet. De tunge bastoner fra club-hitsene og løbestøjen overdøver ikke, men de er der. For på den måde kan hovedet slås væk fra de tunge løft og de mange svidende gentagelser, som skal til, når kroppen skal strammes op.

»En, to, tre, fire, fem, seks, syv, otte. Og så lige de sidste to!« småråber Sidsel Godsk.

Hvis man kan smile samtidig med, at man råber, så gør 27-årige Sidsel Godsk det. Hun er personlig træner i Sporting Health Club i Gyldenløvesgade i København. Og når hun instruerer sine klienter i, hvordan de skal træne, er hun kontant, men venlig. Som personlig træner skal hun hjælpe, og det gøres bedst, når man er lidt insisterende og kommanderende. Vejen til en god form er brolagt med dårlige undskyldninger, men dem er der ingen af i dag, hvor 31-årige Maja Pedersen parerer ordre i de store rå kælderlokaler, der udgør Sporting Health Club’s træningslokaler. Lokalerne er isoleret fra byens larmende virkelighed. Her er virkeligheden væk i 50 minutter og erstattet med »squats«, »lunges« og alskens maveøvelser.

Maja Pedersen ligger på ryggen på en træningsmåtte. Foran står Sidsel Godsk klar til at gribe den sorte og gule bold, som Maja skal kaste til hende, når hun sætter sig op efter at have taget en mavebøjning. Når Maja kaster bolden, svarer Sidsel igen med verbale godbidder. Maja kaster bolden en sidste gang, Sidsel griber den, og det udløser et jubelråb fra hende.

»Kæft, hvor er vi gode, Maja!«

Sidsel Godsk (t.v.) og hendes klient, Maja Pedersen (t.h.) Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen.

Maja og Sidsel har kendt hinanden i halvandet år. Det har altid været et professionelt bånd, for Sidsel har ageret personlig træner for Maja i al den tid, de har kendt hinanden. Sidsel startede med at være personlig træner for 2,5 år siden, og i den tid har hun haft mange klienter igennem. Hun sætter pris på, at hun kan føre sine klienter helt i mål. Og måske endda længere.

»Jeg kan godt lide, at folk bliver ved med at komme til mig. De fleste af mine klienter kommer for at få trænet, og de ved godt, at hvis de ikke gør det, så får de ikke lavet noget. Jeg har flere, som kommer med et mål om, at de gerne vil løbe et halvmaraton. Jeg bliver mega stolt, når de har løbet det. Jeg bliver mere stolt, end hvis jeg selv løber det,« siger Sidsel og fortsætter:

»Jeg vil gerne motivere folk og få dem til at synes, at træning er fedt. Få dem til at synes, at det er en fed del af hverdagen og samtidig udfordre dem på en måde, de ikke er blevet udfordret på før. De skal udfordres mere end til en almindelig stram op-time,« siger hun.

Og spørger man Maja, er hun enig i, at det er et særligt bånd, der opstår mellem hende og Sidsel.

»Det er svært at forklare. Vi har en rigtig god kemi. Og så synes jeg, at jeg opnår mine mål hurtigere. Jeg behøver ikke at tænke på, hvad jeg skal træne, for hun har det hele planlagt for mig. Mit mål var at tabe mig, og det har jeg opnået,« siger Maja.

Maja Pedersen har en baggrund i Forsvaret. Hun har altid været vant til at træne meget, men hun var »kørt død i det«.

»Efter en udsendelse tog jeg rigtig meget på, og jeg fik ikke trænet så meget. Jeg gik fra at træne to gange om dagen til at træne én gang om ugen. Og det kan godt mærkes. Så fandt jeg Sidsel, og så skulle jeg sgu i gang,« siger Maja.

Maja sætter stor pris på de personlige træningstimer, men har valgt at skifte dem ud med Sidsels udendørstræning, når hendes personlige træningstimer er brugt op. Udendørstræning, som Sidsel arrangerer i sommerhalvåret, hvor træningen to gange om ugen er rykket ud på en legeplads på Nørrebro. Sådan har hun skiftet mellem personlig træning og udendørstræning i den tid, hun har haft Sidsel som træner.

I dagens træningsprogram er der forskellige øvelser, der lapper over hinanden. For eksempel skal Maja skifte mellem at lave »lunges« med kettlebells og skubbe til slæden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen.

Træningen er rykket ind i det store rum, hvor der er boksering og løbebånd. Men der er også et stort monstrum, som skal skubbes fra den ene ende af rummet til den anden. Slæden bliver den kaldt. Sidsel har påmonteret to grønne vægte på hver side. Nu skal Maja knokle.

Prust, støn og mekaniske vejrtrækninger kommer fra Maja, mens hun skubber slæden. Hun skifter mellem at gå og lunte. På sidelinjen følger Sidsel hende i samme tempo. Stopper Maja op, går Sidsel i hug. Løber Maja, løber Sidsel. Og hun er altid klar til at klappe, smådanse og råbe »kom så«, »lidt mere« og »yeah, stærkt«. Det er en melodisk remse, som er perfektioneret over tid. Men Sidsel ændrer den fra person til person, for hver af hendes nuværende 10-12 klienter har forskellige behov. Og forskellige temperamenter.

»Jeg træner både mænd og kvinder, og det er alt fra 16-årige piger til 45-årige mænd. Jeg får et meget tæt bånd til mine klienter. Tættere, end jeg egentlig havde regnet med,« siger hun.

Nogle gange føler hun endda, at det er en psykologrolle, hun træder ind i.

»Sommetider er der behov for at snakke om nogle ting, som er dybere end bare træning, og som vi skal have rundet, inden vi kan fortsætte. Det bliver hurtigt meget personligt. Det kan godt ende ud i, at en klient begynder at græde eller får et raserianfald, fordi vi nogle gange kommer meget tæt på. Så kan vi komme ind i nogle dybere snakke, men det forbliver professionelt. Vi ringer ikke sammen i weekenden og spørger, om vi skal drikke kaffe, men jeg ved rigtig meget om mine klienter. De ved egentlig også meget om mig,« siger Sidsel.

Der skulle gå længe, før Sidsel selv prøvede at have en personlig træner. Hun mente, at hun sagtens selv kunne stå for sin træning. Men da hendes gode ven og kollega, Jesper, begyndte at agere personlig træner for hende, kunne hun pludselig bedre forstå sine klienter.

»Jeg havde nogle mål, som jeg gerne ville opnå. Jeg vidste, at jeg godt ville kunne klare det selv, men jeg tænkte, at det kunne være fedt, hvis der var nogen, der sagde: »kom nu, fem mere, du kan godt!« Det var super fedt at vide, at man havde en aftale. Og man bliver presset mere, end hvis man selv står foran spejlet med en vægt og siger: »det kan jeg godt.« Man tager måske kun 8 gentagelser i stedet for 12,« siger Sidsel.

Når Sidsel lægger træningsprogrammet, sørger hun for, at der er øvelser, der træner noget forskelligt. Og så er det vigtigt at få pulsen op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen.

Koden til at nå i mål med træningen er at være i godt humør, konstaterer Sidsel. Der skal smiles, grines og jokes. Og det gør hun og Maja også under træningsseancen. Selv om Sidsels smil altid er bredt, er det ikke påtaget. For hun kan ikke smile en hel dag i træk, hvis hun ikke mener det.

»Jeg er ikke i et andet humør, når jeg er på arbejde. Selvfølgelig skruer jeg det ekstra på, hvis jeg har en dårlig dag, og jeg har en klient, der også har en dårlig dag. Så er jeg sgu nødt til lige at tage mig sammen og sige: »Shift, vi kører!«« siger Sidsel.

Klokken nærmer sig 16, og træningen er ved at nå sin ende. Pulsen har været oppe i næsten 50 minutter, så nu er det tid til at arbejde den ned igen. Lange udstrækninger og enkelte yogaøvelser skal få Maja ned i gear igen, inden hun atter suser ud i byen. Maja er tilfreds med dagens træning. Den var prisen værd.

»Det var en god time. Jeg er træt, for vi fik trænet hele kroppen,« siger Maja.

Sidsel er ikke færdig med dagens program endnu.

»Klokken 16 kommer min næste klient. Og igen klokken 17, 18 og 19. Så det er bare træning, træning, træning,« siger hun, inden hun begynder at gøre sig klar til den næste træningstime.