Her er årets bedste restaurant

"Den Danske Spiseguide" har uddelt priser til landets bedste kokke og spisesteder – men vi almindelige mennesker bruger også gastronomien til at smykke os, mener amerikansk debattør.

Årets restaurant 2012 blev således Frederikshøj tæt på Marselisborg i Århus, hvor den dansk-libanesiske kok Wassim Hallal står bag gryderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt

Forleden skrev den amerikanske debattør William Deresiewicz i New York Times, hvordan han har håbet på, at de seneste 20 års gastronomibølge vil lede til en større kunstforståelse. Han pointe er, at man gennem dyrkelsen af god mad får vakt sine sanser og bliver i stand til at sætte større pris på nydelse, skelne subtile forskelle og komme med kvalificerede bedømmelser – mange af de samme egenskaber, man anvender som kunstelsker.

Men efter to årtier med kilometervis af kogebøger, hele år af madprogrammer på tv, uendelige gigabytes foodblogging på internettet, prisuddelinger i et væk, årlige kokkeverdensmesterskaber og kollektive Webergrill-psykoser over hele den vestlige verden konkluderer William Deresiewicz, at dyrkelsen af gastronomi ikke har ført til større kunstforståelse – i stedet har gastronomi erstattet kunsten og overtaget dens rolle.

- Ingen er længere interesseret i, om du kender til Mozart eller Leonardo, men du gør nok klogest i at kunne diskutere forskellen på ganache og couverture, skriver han – til orientering er det to typer chokoladecremer.

I dag bruger "the educated class", som han kalder det, sin tankevirksomhed på gastronomi i stedet for kunst. Vi udtrykker og definerer os gennem vores dyrkelse af god mad – og de knap så positive sider følger med, for vi bruger i dag også gastronomi til at snobbe, konkurrere og stræbe efter status.

Et lille sidespring, men tankevækkende… Og her kommer så dagens gastronomiske nyhed:

I aftes kl. 23.30 udkom 36. årgang af Den Danske Spiseguide ved et storstilet arrangement på Søllerød Kro. Vanen tro uddelte folkene bag spiseguiden også en lang række priser til de danske kokke og restauranter for deres indsats i 2012.

Årets restaurant 2012 blev således Frederikshøj tæt på Marselisborg i Århus, hvor den dansk-libanesiske kok Wassim Hallal står bag gryderne. Det er anden gang på seks år, at den vrede vært fra TV2-programmet "Helvedes Køkken" modtager prisen – i 2006 førte hans Molskroen frem til samme hæder.

Årets kokkeprofil blev Jakob Mielcke Hansen fra Mielcke & Hurtigkarl i Frederiksberg Have – læsere af Berlingskes søndagstillæg MS vil kende ham som en innovativ madkunstner og ophavsmand til en række inspirerende opskrifter.

Hvor en spiseguide som den berømte franske Guide Michelin kun koncentrerer sig om København, kommer Den Danske Spiseguide rundt i hele Danmark på sin søgen efter et særligt måltid. Blandt prismodtagerne i provinsen er:

Dragsholm Slot i Nordvestsjælland for Årets mad & vinmatch, Remouladen i Vejle for Årets Frokostrestaurant og Frederiksminde i Præstø for Årets gennembrud.

Årets vin- & aveckort gik til værterne for arrangementet, Søllerød Kro, hvor Jan Restorff i mange år har bestyret lageret af godt 1500 forskellige vine.

Bag Den Danske Spiseguide står Bent Christensen, der har udgivet spiseguiden siden 1978. Guiden koster 180 kroner, mens et års adgang til Spiseguiden Online koster 89 kr. Se den her: dendanskespiseguide.dk