Fem alternative steder at komme i form i København

Der er gode chancer for at komme i form i København – uanset om man er til kajak i havnen, yoga i kirken eller tennis på taget. B er taget til træning i byen.

Foto: Søren Bidstrup. Fold sammen
Læs mere

1. Kajak og cocktail

Christiansborg og Børsen set fra vandsiden. Giuseppe Liverino har boet i København i seks år og hopper tre gange om ugen i en kajak og stryger gennem byen.

»Det er den smukkeste måde at se København på – det er næsten som at svømme, fordi man sidder så lavt. Det gør det helt særligt. Det er dig, der er kaptajnen.« Den italienske tilflytter arbejder for Wonderful Copenhagen, men garanterer, at det ikke er derfor, han lovpriser udsigten til byen fra en kajak. Han har en fast rute på seks kilometer.

»Jeg har min egen kanalrundfart – Holmen, Christianshavn, Cirkelbroen og Den sorte diamant, Frederiksholms kanal og tilbage under Inderhavnsbroen. Sluseholmen med smalle kanaler, hvor man næsten er inde i folks lejligheder, er en anden favorit.«
Og så er der naturligvis det fysiske aspekt.

»Det giver god balance, og man får virkelig trænet sin torso, overkroppen og maven. Til gengæld bruger man ikke armene så meget. Og så kan man jo springe en tur i vandet og få kølet hjernen ned. Det er fantastisk efter at have siddet på kontorstol hele dagen og et godt alternativ til fitnesscentret. Tænk at bo i en by med adgang til rent vand.«

Giuseppe Liverino blev for fire år siden uddannet til instruktør. I dag holder han ofte til hos Kayak Republic, som de seneste ti år har introduceret københavnere til den smalle båd. I modsætning til mange klubber behøver man ikke medlemskab for at gå om bord. Og hvis det alligevel bliver for stor en udfordring, huser stedet en strandbar, der også ligger og vipper med udsigt til Knippelsbro og Operaen.

Kayak Republic, Børskaj 12, København K. Kajakker udlejes fra 150 kr. i timen. Rabat ved længere udlejningstid. Daglige guidede ture, hhv. city-tur, mad-tur eller arkitekt-tur.
kayakrepublic.dk

2. En dynamisk udsigt

Man kan træne i byen. Crossfit på taget af P-hus Lüders på Helsinkigade. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Det første parkeringshus i Århusgadekvarteret står klar. Det samme gør et træningsområde på 2.400 kvadratmeter med udsigt til DFDS’ færger, vindmøller, siloer og bygninger, der langsomt tager form som lejligheder. Konditaget Lüders hedder konstruktionen, som er placeret på toppen af de parkerede biler i 24 meters højde.

Morten Bo Kristensen er cross trainer-instruktør. Fra næste weekend underviser han på taget gennem idrætsforeningen Nordhavn IF.

»Det er spitzenklasse til cross fit, der kommer smæk på øvelserne. Det er fedt at komme ud af det svedige træningscenter og samtidig følge med i udviklingen i byen. Det er en meget fleksibel udsigt, kan man sige,« konstaterer han, mens en kran få meter væk transporterer byggematerialer til et af de mange lejlighedskomplekser, der er undervejs.

Konditaget er åbent for alle, både børn og voksne, med træningsformer som TRX, cross-gym, box jumps, løbetræning, pannabold og klatretårn. Det huser også trampoliner, gynger og gyngende bænke, hvorfra både aktive og mindre aktive har frit udsyn til store dele af København – blandt andet den såkaldte Røde by i Nordhavn, som har givet inspiration til den teglrøde del af faldunderlaget. Den er for øvrigt fremstillet af gummisko fra Nike plus bildæk, der er granuleret og genbrugt.

Konditaget Lüders er udviklet af By & Havn i samarbejde med DGI Storkøbenhavn, cross-gym- og løbeeksperter samt Lokale og Anlægsfonden. Sidstnævnte har også støttet Konditaget økonomisk. JAJA Arkitekter har slået stregerne. Efter planen kommer taget til at være åbent året rundt, også i aftentimerne, hvor det bliver lyst op.

Konditaget på Helsinkigade 28, 2150 Nordhavn, er altid åbent og alle kan bruge det.
konditaget-luders.dk

3. Tennis og en stor fadøl

Foto: Søren Bidstrup. Fold sammen
Læs mere

Simon Spies er for længst rejst op til Guds egen grisefest, og hans gamle hovedkvarter i Vester Farimagsgade har ikke længere noget med Spies-koncernen at gøre. Alligevel gennemsyrer den excentriske millionær og 70er-ikon Copenhagen Mercur Hotel.

Man skal ikke mere end ti skridt ind i lobbyen, før man finder en bar med to fadølshaner, og et godt tilbud fra hotellet om at supplere øllet med et par shots, hvis det skal gå stærkt. Og selv om de sorte lædersofaer er nye, skaber de også den rette 70er-vibe sammen med akvarierne, der er placeret rundt omkring.

Det er lige før, man kan høre den gamles fistelstemme for sig: »Hej-hej, små fisk. Hvor er I søde.«

Det er dog på taget, at man finder den virkelige mindestue i form af Simon Spies’ sagnomspundne tennisbane. Han fik bygget den i 1974, da han kom hjem fra en tur til Wimbledon og gerne ville have mulighed for at svinge den gamle Dunlop træketcher i umiddelbar forlængelse af sit kontor.

Den nærmest mytiske bane har ligget øde hen i 30 år, men da tøjfirmaet Ganni brugte den til sit modeshow under Copenhagen Fashion Week i 2015 – og bagefter blev kåret som mest originale location – har den fået en revival.

Copenhagen Mercur Hotel har lagt nyt kunstgræs på, sat bannere op med sorthvidbilleder og berømte citater af rejsekongen og i den ene ende forlænget banen med et loungeområde, hvor der lyder UB40 med »Red, Red Wine« ud af højttalerne, og der står med store bogstaver »Don’t forget to relax« helt i formandens ånd.

Tennisbanen er en service for hotellets gæster, men kan også bookes af udefrakommende via app’en Wannasport og mercurhotel.dk

4. At kramme et stort varmt dyr

Foto: Søren Bidstrup. Fold sammen
Læs mere

Historien om rideskolen på Christiania vækker minder om den del af fristaden, der handler om peace, love and harmony, og som trods hashhandel, politimord og bandekriminalitet stadig findes.

Rideskolen – eller Rideskuret, som Rikke Brandstrup foretrækker at kalde det – holder til i en gammel falurød træbygning, der er lavet om til stald. I starten af 1970erne blev bygningen brugt til flere ting. En mand flyttede ind i den ene ende med sin hest og æsel. I den anden ende boede en kunstner. I midten var der høns, ænder, kalkuner og en, der spillede trommer for Annisette.

Selv fik Rikke Brandstrup sin første pony i konfirmationsgave. Hun red på den i skole og parkerede den i cykelskuret. Det var spændende, syntes de andre piger i skolen. Dengang, forklarer hun, var der »nogle rigtige børster« på Christianshavn og i kvartererne omkring Strandlodsvej, Holmbladsgade og Øresundsvej. Ikke alle børn havde det lige let, og nogle fandt et frirum hos Rikke.

Med årene købte hun en hest mere og en til og en til for de penge, hun tjente på at køre til bryllupper, studenterfester og som reklame. Sådan er det stadig. Her kommer børnehaver og fritidshjem på besøg og forældre, der betaler for at trække en tur med deres barn. Alle penge går til dyrene. Og der kommer stadig piger, der måske ikke altid har det lige let. De strigler og børster hestene og rider en tur på banen ved siden af stalden.

»Hvad det er med børn og heste?« gentager Rikke Brandstrup. »Hmmm. Der er noget særligt over et stort varmt dyr, som man kan holde om og kramme. Som man kan græde op ad engang imellem og fortælle sine inderste dybeste hemmeligheder.«

Rideskuret har hverken hjemmeside eller Facebook. Men når du kører ud ad Refshalevej, kommer der en hestetrailer – der skal du ind til højre ad grusvejen.

5. Yoga som religion

Foto: Søren Bidstrup. Fold sammen
Læs mere

Gå en morgentur eller sæt dig på en café og drik en kop kaffe i dagens første stråler. Uanset om du befinder dig i Indre By, på Christianshavn, Islands Brygge eller på en af Broerne, går der ikke længe, før du ser dem stimle forbi med et på én gang fredfyldt og optændt blik i øjnene. Københavnere i alle aldre, men stadig mest kvinder, med en lille sammenrullet yogamåtte på ryggen. Yogabølgen er stadig på sit højeste København.

Et af de mere utraditionelle steder at tage benene på nakken er den tidligere Absalon Kirke på Sønder Boulevard. Lennart Lajboschitz fra Tiger-kæden omdannede sidste år kirken til et moderne medborgerhus med alt fra fællesspisning og loppemarkeder til bordtennis- og brætspilturneringer, plademesser og koncerter. Og yoga i stor stil.

»Yoga hjælper dig til at sortere alt bullshitet fra og blive i det helt simple og det, der virkelig gælder. Du lærer at trække vejret og fokusere. Og så er der alle plusserne i forhold til styrke og fleksibilitet – men det er bare en sidegevinst,« som yogalærer i Absalon, Dicte Danshøj, udtrykker det.

Absalon har sit eget yogalokale, men når der er større yoga-events – Beyoncé-yoga for eksempel – tager man det store kirkerum i brug. For yoga er et vidt begreb i Absalon. Der er Stiv-som-et-bræt yoga, hvis du har »langt til tæerne, når du prøver at række ud efter dem?« Der er Oldies but goldies-yoga for dem med »sølvstænk i håret«. Og der er Yogatid med din baby, Aften- og Morgen-yoga og mere specialiserede yogatyper som Stråla, Hatha og Vinyasa.

Prisen er 50 kr. og 400 kr. for et titurskort, der kan bruges til alle bevægelseshold i Absalon.
absaloncph.dk