Bliv brun uden at skade kroppen

Solskin, solarium og selvbrunende cremer. Mulighederne er mange for at få en brun kulør, og der er fordele og ulemper ved dem alle.

Foto: Colourbox

I takt med at de første solstråler bryder frem på forårshimlen, begynder mange af os at tage alle midler i brug for at give de vinterblege ben en mørkere nuance. 

Nogle vælger den gammeldags facon og lader kroppen stege under den bagende sol eller solariernes kunstige lysrør, mens andre tyr til selvbrunende cremer eller sprayer sig ind i væsker, som på et splitsekund giver kroppen en solbrun kulør.

Men hvilken metode er bedst, hvis man gerne vil have brun hud uden samtidig at skade sin krop? Naturlig sol, solarium, selvbruner-creme eller spray tan?

Fri.dk har spurgt Kræftens Bekæmpelse og Astma-Allergiforbundet, som på de følgende sider fortæller om fordele og ulemper ved de fire måder at blive brun på.

1. Selvbrunende creme

Ifølge den viden, man i dag har på området, er brunende cremer ganske ufarlige.

”Derfor anbefaler vi, at man bruger selvbruner, hvis man vil have farve uden at skade kroppen,” fortæller Anja Philip, som er projektchef i Kræftens Bekæmpelses forebyggelsesafdeling.

Hun forklarer, at cremernes brunende effekt skyldes, at de indeholder sukkermolekyler, som i reaktion med det døde lag celler på hudens overflade danner et naturligt, brunt farvestof. Og ifølge videnskaben giver farvestoffet hverken anledning til allergi eller andre skader på kroppen, fortæller hun. Og påstanden bakkes op af Ewa Daniél, som er ekspert i allergifremkaldende stoffer og arbejder i Astma-Allergi Forbundet.

”Faktisk har man tidligere behandlet sukkersygepatienter med de samme sukkerstoffer, som der findes i de brunende cremer. Og intet tyder på, at stofferne fremprovokerer allergi,” fortæller hun.

Ewa Daniél påpeger dog, at de brunende cremer, ligesom alle andre cremer, kan indeholde parfume, konserveringsmidler og andre kunstige stoffer, som kan give allergier. Og hun anbefaler, at man bruger cremerne med måde, da man altid risikerer at få allergiske reaktioner af at udsætte sig selv for ekstremt store mængder af samme stof.

2. Spray tan

Ligesom brunende cremer indeholder det såkaldte ”spray tan” sukkermolekyler, som i samspil med hudens overflade danner en naturlig, brun farve. Derfor mener Ewa Daniél fra Astma-Allergi Forbundet godt, at man kan bruge spray tan som et alternativ til solbadning.

”Men da spray tan lugter dårligt, tilsætter producenterne ofte enorme mængder parfume til væsken. Og parfume kan give forskellige former for allergi,” forklarer hun.

Så ligesom man skal være varsom med overdreven brug af parfume, bør man heller ikke benytte sig af spray tan i for store mængder, mener Ewa Daniél.

3. Solskin

UV-strålerne fra solen kan forårsage modermærkekræft og hudkræft, hvis man bliver solskoldet eller ofte opholder sig i solen i for lang tid, forklarer Anja Philip fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens Solkampagne.

”Men hvis man absolut vil være solbrun, bør man opbygge farven gennem længere tid ved at opholde sig i solen i små doser ad gangen og for alt i verden ikke blive rød på vejen. Desuden bør man holde pause fra solbadning om vinteren,” siger hun.

Anja Philip anbefaler, at man holder siesta, bruger solhat, dækker huden til med tøj og bruger solcreme, hvor tøjet ikke dækker, hvis man opholder sig i solen mange timer om dagen.  Men man skal heller ikke undgå solen helt, understreger hun:

”Kroppen har brug for solskin i cirka 15 minutter tre gange om ugen, for at den kan danne tilstrækkeligt med D-vitaminer til vores knogler og tænder.”

4. Solarium

UV-strålingen i solariet har en anden sammensætning end den, der strømmer fra den naturlige sol. Men strålerne er lige så skadelige og giver også risiko for kræft i huden, forklarer Anja Philip fra Kræftens Bekæmpelse.

”Og intensiteten og styrken i solariets stråling er så høj, at man kan sammenligne de med solen midt på dagen ved ækvator,” påpeger hun.

Derfor fraråder Anja Philip generelt, at man dyrker solbadning i solarier.

 

Konklusion:

Rådet lyder enstemmigt fra Kræftens Bekæmpelse og Astma-Allergi Forbundet:

Brug selvbrunende cremer, hvis du gerne vil være brun på den ufarlige måde.

Cremerne indeholder hverken farlige kemiske eller allergifremkaldende stoffer, som man måske kunne tro. De tilfører derimod kroppen en sukkersubstans, som i reaktion med hudens overflade danner naturlige farvestoffer. Men vær opmærksom på evt. tilsatte parabener, parfumer og andre kunstige stoffer, ligesom når du bruger andre cremer.