Asger Juel Larsen: Alt var brændt

Hvordan laver man en kollektion, når ens atelier er brændt, og man har tre uger til aflevering? Asger Juel Larsen gik i gang.

Foto: Ida Marie Odgaard. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»12.03.16« stod der på linningen på de bukser, den sidste model bar, da Asger Juel Larsen holdt show torsdag aften på Børsen.

12. marts var den dag, Asger Juel Larsens atelier brændte. Og med det hele hans arkiv, alle harddiske, alle mønstre, alle prøver, alle tidligere kollektioner og også den kollektion han var i gang med. Stort set alt var væk. Asger Juel Larsens eget skrivebord var en askebunke.

Så hvad gør man, når alt forsvinder?

For Asger Juel Larsen blev svaret: man fortsætter. Man laver en kollektion på ganske få uger, for selvom marts kan virke som lang tid fra august og den københavnske modeuge, skulle tøjet udover at tænkes og tegnes også produceres og være klart til herremodeugerne i udlandet.

»Livet er ti procent, hvad der sker for dig, og 90 hvordan du reagerer på det«, blev mottoet, og det viste sig, at det nedbrændte studie også gav en mulighed for at begynde helt foran, at stå nøgen og uden bagkatalog, hvilket gav en frihed til at vurdere, hvad der så skulle ske.

Allertydeligst var branden i en række styles, der direkte adresserede den, som flammer på tøjet, logoer med flammer, broderede skilte, hvor der stod »fire walk« og »burned« og styles, der var lavet af leftovers, rester af stof, der var reddet fra brandtomten.

Det hele skal ikke være perfekt

Asger Juel Larsen har tidligere udforsket mandearketyper, blandet andet westernstilen, og den var stadig synlig i kollektionen med 'cowboy slips', en læder snor, der holdes fast om halsen af et spænde, ligesom der var brede bæltespænder, ternede skjorter og denim.

Der var zebraprint, folie som den, som holder ulykkesofre varme, trenchcoats og motorcykeljakker sat sammen med store bukser.

Tanken er at opfordre mænd til ikke at være så bevidst om deres påklædning ved at skabe tøj, der ikke er alt for præcist og perfekt, en uorden, som kun er antydet, med et ønske om at skubbe herremoden i en lidt mindre fortænkt retning.

Sværere behøver det heller ikke at være. Alt kan brænde i morgen, du behøver ikke være perfekt.

Men det var nu ret godt reddet.