Gucci og Chanel har droppet det. Men nu skal »forældet« erhverv genoplives: »Det er helt uacceptabelt«

Regeringen har givet grønt lys til, at minkerhvervet kan starte op igen efter nytår. Men det hører slet ikke hjemme i et oplyst moderne samfund, lyder det fra en dyrebeskyttelsesorganisation.

Statens Serum Institut har vurderet, at der kun er en begrænset risiko for folkesundheden, hvis der igen bliver åbnet for minkavl i begrænset omfang fra januar næste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Modehuse som Gucci, Chanel og Balenciaga har droppet det.

Modemagasinet Elle har stoppet al omtale af det, og fra næste år vil det ikke længere være muligt at præsentere kollektioner ved Copenhagen Fashion Week, hvis man bruger det i sin produktion.

Noget kunne tyde på, at pelsens storhedstid er long gone.

Derfor giver det heller ikke mening at genoptage minkerhvervet, som regeringen i dag har bebudet at ville gøre efter nytår. Sådan lyder det fra dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection DK.

»Det er helt uacceptabelt at genoplive et erhverv, der mishandler vilde dyr i små bure, udelukkende med det formål at producere pels, og det har mange danskere allerede indset,« siger organisationens kampagnechef, Esben Sloth.

Der findes ingen gode argumenter for pelsavl – hverken etisk, sundhedsmæssigt eller økonomisk, lyder det videre:

»Pels er passé og hører ikke hjemme i et oplyst moderne samfund, hvor dyrevelfærd samt miljø- og klimahensyn står højt på vælgernes dagsorden.«

Formålsløst og absurd

Organisationen peger desuden på, at meget tyder på, at EU alligevel forbyder pelsavl inden for få år.

På et rådsmøde sidste år foreslog Holland og Østrig, at EU-Kommissionen bør arbejde for et forbud mod pelsavl, og de fik opbakning blandt 12 andre medlemslande.

Desuden har 20 lande i Europa allerede forbudt pelsavl, igangsat udfasningen, eller indført strengere krav til produktionen.

»Også af den grund vil det være formålsløst at genstarte branchen. Det ville jo være absurd, at samfundet kunne risikere at blive mødt med krav om erstatning endnu en gang,« siger Esben Sloth fra World Animal Protection DK.

Regeringen besluttede i november 2020, at alle mink i Danmark skulle aflives på grund af frygt for smitte med coronavirus.

Der viste sig ikke at være lovhjemmel til at aflive alle mink, og beslutningen kostede i samme måned jobbet for daværende fødevareminister Mogens Jensen (S).

Senere nedsatte Folketinget Minkkommissionen, som i juni i år afleverede en beretning med hård kritik af regeringen og ti embedsmænd.

Erstatningerne til minkavlerne kan komme til at løbe op i knap 19 milliarder kroner.