»Cordua & Steno«: Afskaffelse af Seniorpension møder modstand fra K

Ny NB-næstformand vækker opsigt, IT-ministers kamp mod det digitale helvede, retssystemet er sårbart når forældre strides om børnene, kraftige jordskælv har før væltet tyrkisk regering, afskaffelse af seniorpension møder hård modstand og ballonnedskydning forpester USA og Kinas forhold i Cordua & Steno torsdag.

Torben Steno og Jarl Cordua. Lyt med i ugens afsnit, som du finder i artiklen nedenfor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. time

Forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), er gået på sygeorlov. Regeringen er ved at lande et forlig om inflationsstøtte. Lars Boje Mathiesen (NB) er blevet ny formand i Nye Borgerlige. Hans nye næstformand vækker allerede opsigt for på Facebook at have skrevet, at hun oplever blødninger, når hun har været i nærheden af vaccinerede personer i længere tid. Der er nok at tale om i denne uges udgave af Cordua & Steno på Berlingske, hvor vi lægger ud med at se på kandidater til ugens Fidusbamse.

Marie Bjerre (V) er ny minister for Digitalisering og ligestilling. Hvad vil regeringen på de to områder? Hvad vil hun eksempelvis gøre for at hjælpe de mennesker, der kommer i klemme i det Torben Steno kalder for »Det digitale helvede«? Kan hun gøre digitalisering mere brugervenlig også i forhold til de flere ældre, der får stadigt mere brug for at komme i kontakt med det offentlige? Ministeren er i studiet.

Forældrefremmedgørelse er en anvendt taktik i opgør mellem forældre om eksempelvis samværsretten eller forældremyndigheden. Det handler om, at barnet bliver fremmedgjort af den ene forælder gennem manipulation over for den anden. Desværre er det en taktik, som det danske retssystem er meget sårbart overfor, da vi ofte har svært ved at forstå effekten heraf og indrette os derefter. Det mener Moderaternes Børne- og Trivselsordfører og psykolog Rasmus Lund-Nielsen. Han ønsker, at politikerne tager stilling til en kobling mellem psykisk vold og forældrefremmedgørelse.

Opdatering 6. marts 2023: I dette segment om samværssager omtaler Rasmus Lund-Nielsen en konkret sag, hvor en familie kan genkendes. Berlingske kan ikke dokumentere, om denne familiesag udgør et eksempel på fortældrefremmedgørelse eller bagvaskelse. Berlingske beklager omtalen.

Lyt til 1. time her:

2. time

Kraftige jordskælv har ramt Tyrkiet: Tusinder er omkommet og endnu flere står uden tag over hovedet og mangler hjælp. Midt i det hele står præsident Erdogan, der forsøger at blive genvalgt til maj. Naturkatastrofens virkninger kan forstærke den voksende utilfredshed over en tyrkisk økonomi i stadigt større problemer. Sidst, landet blev ramt af jordskælv førte utilfredshed med regeringen til, at Erdogan selv kom til magten. Analyse af økonom Lars Christensen.

Regeringen vil afskaffe den populære seniorpensionsordning og seniorjob for en udvidet Arne-pensionsordning, men det bliver ikke nemt på denne side af valget. For området er forligsbelagt, og en række forligspartier afviser umiddelbart at medvirke til en ændring. »Seniorpensionen er netop god, fordi den er for folk, der er individuelt vurderet til at være nedslidt. Derfor kommer vi ikke bare til at blåstemple det, regeringen har skrevet i sit grundlag«, siger Ks politiske ordfører Mette Abildgaard. Debat mellem K-ordføreren og Venstres beskæftigelsesordfører Christoffer Melson.

En kinesisk ballon løb muligvis løbsk hen over USA eller også spionerede kineserne bevidst. Det endte med at amerikanerne skød ballonen ned, og udenrigsministeren aflyste sit planlagte møde i Beijing. Generalsekretær for Atlantsammenslutningen, Lars Bangert Struwe, er bekymret.

Lyt til 2. time her:

Lyt til tidligere afsnit her:

Følg Cordua & Steno på mobil