Verdens største familiefirmaer

Rygtet om familie-virksomhedens snarlige død synes vidt overdrevet. Alene de ti største virksomheder på magasinet »Family Business«-liste over verdens 250 familiekontrollerede virksomheder omsætter 5.666 mia. kr. pr. år - og de beskæftiger omkring 3,2 mio. medarbejdere. Her er miniportrætter af de ti største.

Læs mere
Fold sammen
1.

Wal-Mart Stores, amerikansk supermarkedskæde. Omsætning 1.500 mia. kr., 1,4 mio. medarbejdere.

Stiftet i 1962 af Sam Walton og hans bror Bud, fordi de ikke selv måtte »bestemme« i den butikskæde, de var ansat i. Har i dag 4.700 butikker i mange størrelser i Nordamerika. Sam Walton døde i 1992 efter at have børsnoteret Wal-Mart med gigantsucces. Men familien ejer stadig 38 pct., og Sams søn Robson er nu bestyrelsesformand. Hele fem medlemmer af familien er blandt verdens 10 rigeste med en formue på 100 mia. kr. - hver. 2.

Ford Motor Co., amerikansk bilfabrik. Omsætning 980 mia. kr., 350.000 medarbejdere.

Henry Ford måtte tage tilløb et par gange, før han i 1903 fik gang i bilfabrikken Ford ved Detroit og blev massefabrikationens mester. I en snes år har familien søgt at holde sig i baggrunden, men ved rattet er nu fjerde generation i form af oldebarnet William Clay Ford Jr., der i øvrigt har en dansk ven: Legos Kjeld Kirk Kristiansen. Familien Ford kontrollerer virksomheden med ejerskab af 40 pct. af de stemmeberettigede aktier.3.

Samsung, sydkoreansk elektronikkoncern. Omsætning 600 mia. kr., 175.000 medarbejdere.

Måske verdens mest velkørende elektronikvirksomhed lige nu med gigantsucces på forbrugerelektronik som fjernsyn med flade skærme, hukommelseschips og først og fremmest mobiltelefoner, hvor Samsung på kort tid er blevet verdens nr. tre foran bl.a. japansk-svenske Sony Ericsson og tyske Siemens. Firmaet blev stiftet i 1938 og ledes nu af et barnebarn: Den amerikanskuddannede 61-årige Lee Kun-hee, der allerede har sin søn Lee Jaeyong i mesterlære som souschef. Familien ejer kun to pct. af selskabet, men kontrollerer via komplekse krydsejerskaber. Så senet som i sidste uge rapporterede Samsung kraftig omsætningsfremgang med bl.a. et kvartalsoverskud på 9,3 mia. kr. og en investeringsaktivitet, der overgår f.eks. chipproducenten Intel.4.

LG Group, sydkoreansk industrikoncern. Omsætning 486 mia. kr., 130.000 medarbejdere.

Stiftet efter anden verdenskrig som kemivirksomhed, men er siden blevet et omfattende industrikonglemerat med et halvt hundrede vidt forskellige virksomheder med elektronikfabrikken som den mest internationalt kendte med bl.a. superbilligt radio-TV-udstyr. LG, der før hed Lucky Goldstar, drives af familierne Koo og Huh, der tilsammen kontrollerer 59 pct. af aktierne, og synes nu på vej ud af hård krise i halvfemserne.5.

Carrefour, fransk supermarkedskæde. Omsætning 432 mia. kr., 400.000 medarbejdere.

Europas svar på Wal-Mart og Frankrigs på Dansk Supermarked med næsten 10.000 dagligvarebutikker i alle størrelser i omkring 30 lande. Skabt sidst i halvtredserne af familierne Defforey og Fourney, hvor ejerskabet nu er fordelt på 60 medlemmer.6.

Fiat Group, italiensk bilkoncern. Omsætning 406 mia. kr., 186.000 medarbejdere.

Der var en Agnelli med i ledelsen, da Fiat blev skabt i 1899, men nu rinder det nok langsomt ud: Tredje generations familieleder Gianni Agnelli er stadig æresformand for bestyrelsen, og familien kontrollerer omkring 30 pct., men der har længe været tvivl om Fiats konkurrenceevne som selvstændig.7.

IFI, Instituto Finanziario Industriale, italiensk investeringsselskab. Omsætning 355 mia. kr., 200.000 medarbejdere.

Agnelli-familiens investeringsselskab med vidtstrakte interesser i bl.a. forsikring, detailhandel, sukker, bladudgivelse - og Fiat. Agnelli-familien ejer 50 pct. af IFI, som er Fiats næststørste ejer med en aktiepost på 20 pct.8.

PSA Peugeot Citroën, fransk bilfabrik. Omsætning 342 mia. kr., 198.000 medarbejdere.

Europas næststørste bilfabrik, efter Volkswagen, har stor succes med begge sine store bilmærker i Europa, og er nu også på vej frem i Kina, Brasilien og Iran. Virksomheden kontrolleres stadig af familien Peugeot, der har 42 pct. af de stemmeberettigede aktier, og har overlevet bl.a. konkurrence med konkurrenten Renault, der i mange år var statskontrolleret.9.

Cargill, amerikansk råvare- og ingrediensvirksomhed. Omsætning 300 mia. kr., 97.000 medarbejdere.

»Family Business« kalder Cargill verdens største privatejede virksomhed, for her har fjerde og femte generation af stifteren William Cargill kun sluppet 15 pct. til bl.a. ledende medarbejdere. Firmaet startede i 1865 med at sælge udstyr, der skulle lette høstarbejde, men sælger i dag forskellige råvarer og især ingredienser - det sidste i skarp konkurrence med bl.a. danske Danisco.10.

BMW, tysk bilfabrik. Omsætning 265 mia. kr., 101.000 medarbejdere.

En af Europas største bileksportører, der faktisk alligevel har 40 pct. af sin omsætning på »andre ting« som motorcykler og software. Virksomheden kontrolleres af den meget tilbagetrukne Johanna Quandt, tredje hustru for og enke efter Herbert Quandt (der samlede virksomheden op efter en betalingsstandsning), og Quandts to børn Susanne og Stefan. Tilsammen har de en aktiepost på 46 pct. af BMW, som de ofte rygtevis har til salg. Familien har også interesser i bl.a. forsikring og medicinalindustrienAndre.På »Family Business«-listen over verdens 250 største familieejede firmaer finder man også (med placering i parentes) bl.a. de tyske Albrecht-brødres Aldi (15), australske Rupert Murdochs News Corp (30) og svenske Ingvar Kamprads Ikea (50)..