Vejen til partiets 100-års mål

Toppen af Kinas kommunistparti mødes denne uge. En ny femårsplan skal bane vejen for målet om et moderat velhavende samfund inden 2020. Det kræver vækst i et omfang, der bliver svært at indfri.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nedtællingen er begyndt til 100-året for stiftelsen af Kinas Kommunistparti. Den første kongres fandt sted i 1921 og havde 12 deltagere. De repræsenterede omkring 50 personer i alt. Planen var dengang at mødes i det mondæne franske kvarter i Shanghai, men politiet dukkede op, og den stiftende forsamling endte med at finde sted på en båd i en sø i naboprovinsen.

I denne uge mødes toppen af Kinas Kommunistparti i Beijing. De repræsenterer i dag over 80 millioner partimedlemmer og sidder solidt på magten i verdens næststørste økonomi. Når samtlige medlemmer af partiets centralkomité mødes, kaldes det for et plenum. Det sker kun én gang om året.

Denne gang er særligt vigtig. I over et halvt århundrede er Kina – oprindeligt efter sovjetisk forbillede – blevet styret med såkaldte femårsplaner, der udgør kernen i Kommunistpartiets økonomiske politik og kurs. Den nuværende plan er ved at udløbe, så en ny skal forhandles på plads.

Det er her, partiets fødselsdag kommer ind i billedet. Når partiet runder det skarpe hjørne, skal det kinesiske samfund være moderat velstående, har partitoppen besluttet. Definitionen af, hvad den formulering præcis dækker over, er lidt af en mangelvare. Men ambitionen indebærer, at Kinas BNP skal være fordoblet i 2020 sammenlignet med 2010. Det samme gælder indkomsten for kinesere både på landet og i byerne, og da den kommende femårsplan løber til og med 2020, bliver den afgørende for, om målet bliver indfriet. Det vil kræve, at økonomien årligt vokser med mellem 6,5 og 7 procent i perioden fra 2016 til 2020, vurderer en kinesisk ekspert i en artikel på forsiden af den statsejede avis China Daily.

For ti år siden ville de væksttal have været en smal sag at opnå. Men sådan ser virkeligheden ikke ud anno 2015 og fremefter. Væksten er den laveste i årevis og var sidste kvartal på 6,9 procent. En voldsom turbulent sommer på de kinesiske børser har samtidig fået mange til at sætte spørgsmålstegn ved, om den kinesiske ledelse har styr på situationen.

Den økonomiske udvikling gør ikke opgaven med at udforme en ny femårsplan nemmere. Den skal tage højde for alt fra uddannelse og arbejdsmarked til kultur og miljøbeskyttelse. Et hovedfokus bliver fattigdomsbekæmpelse. Kina har fortsat over 70 millioner indbyggere, der lever under den nationale fattigdomsgrænse på omkring 2.400 kr. om året. Deres levevilkår skal forbedres, hvis partiet skal lykkes med 100-års målsætningen. De fleste af Kinas fattige lever på landet. Mange af dem er havnet i økonomiske vanskeligheder på grund af sygdom eller andre forhold, der har været skyld i ekstra udgifter for dem selv eller deres familie. Urbanisering samt bedre og billigere sygesikring kommer derfor til at spille en afgørende rolle.

Den nuværende femårsplan har været med til at skabe fundamentet for Kinas voksende middelklasse. Den udvikling vil Kommunistpartiet forsøge at sætte yderligere turbo på de kommende år. Et øget forbrug er udset til at kompensere for fald i eksporten og mindre gang i den tunge industri og fremstillingssektoren.

I gamle dage – under planøkonomien – kunne Kommunistpartiet selv diktere priser og produktion i samtlige sektorer. Sådan fungerer det ikke i nutidens Kina. Men staten fylder stadig meget, hvilket femårsplanen er et eksempel på. Statsejede selskaber dominerer en række sektorer, og generelt er et godt forhold til lokale myndigheder stort set altid en nødvendighed for at drive forretning i Kina.

Formelt bliver femårsplanen først godkendt, når den kinesiske folkekongres mødes i foråret. Men de vigtigste dele af indholdet bliver aftalt i partiets centralkomité på denne uges møde.