USA vil give Iran nemmere adgang til dollar

Den amerikanske regering drøfter, hvorvidt landet skal give Iran begrænset adgang til den amerikanske dollar.

Foto: JIM LO SCALZO. Amerikansk lovgivning forbyder stadig amerikanske og udenlandske banker at handle i dollar med Iran, på trods af sidste års atomaftale.
Læs mere
Fold sammen

USA ophævede en række sanktioner mod Iran sidste år, men administrationen i Tehran mener ikke, at landet er blevet forsynet med tilstrækkelige midler til at genere økonomisk vækst.

Det skiver the Wall Street Journal.

Udfordringen består i at tillade handel med dollar via udenlandske clearingcentraler med specifikke iranske finansielle institutioner, og dermed forhindre, at det amerikanske finansielle system får direkte kontakt med Iran.

- De (det amerikanske finansministerium, red.) undersøger mulige mekanismer, der kan muliggøre handel med dollar, uden at det fører til direkte banktransaktioner, siger en talsperson fra den amerikanske kongres til the Wall Street Journal.En række europæiske og asiatiske banker har meddelt, at de ikke vil foretage finansielle transaktioner med Iran.

Dette kan være særlig problematisk, da de fleste store internationale handler, med blandt andet olie og gas, foretages i dollar.Amerikansk lovgivning forbyder stadig amerikanske og udenlandske banker at handle i dollar med Iran, på trods af sidste års atomaftale. Det amerikanske finansministerium betegner hele Irans finansielle system som værende en "hvidvaskningsmaskine" på grund af Tehrans samarbejde med terrorgrupperne Hezbollah og Hamas.