Urtekram har styr på tingene

Nordens største grossist inden for økologiske kolonialvarer er kommet på ret køl efter flere års økonomiske og ledelsesmæssige omvæltninger, siger direktør.

Efter to års års økonomisk og ledelsesmæssig turbulens melder den nye ledelsefor Urtekram A/S, at virksomheden atter er på rette kurs.

Omsætningen i den økologiske engrosvirksomhed steg med 14 procent til godt 100 mio. kr. i 2003.

Overskuddet efter skat blev således øget med seks mio. kr. fra minus fem i 2002 til plus én million kroner i 2003. Det primære driftoverskud var på 3 mio. kroner.

2003 blev dermed det hidtil bedste år for Nordens største engrosvirksomhed inden for kolonialvarer. Urtekrams administrerende direktør Lars Børresen siger, at driften, administrationen og produktionen er effektiviseret.

»Vi har de økonomiske forhold i orden. Vi kan gå mere aggressivt ud på markedet. Sidste år lancerede vi 100 nye produkter og er gearet til at fortsætte den kraftige vækst på det skandinaviske marked. Urtekrams arbejdsgang er blevet effektiv, og vi leverer nu varerne til tiden,« siger han.

Urtekram sælger fødevare- og non food-produkter i en række helsekostforretninger og supermarkeder. Coop er største kunde. Urtekram afsætter bl.a. økologiske morgenmadsprodukter, tørret frugt, mel, saft, honning og krydderier.

Høj rente
Virksomheden med hjemsted i Mariager havde i 2001-02 voldsomme likviditetsproblemer og grimme underskud. Egenkapitalen var på det nærmeste smuldret væk. Det blev ikke bedre af, at banken afslog at låne flere penge ud til Urtekram.

Virksomhedens økonomi kom først endelig på plads i december sidste år. Inden da var den gamle ledelse blevet fjernet af hovedaktionæren Ross Jackson fra Gaia Gruppen.

Han og en ny ledelse på otte indskød til sammen seks millioner kroner i lån til Urtekram, mens Spar Nord konverterede kassekreditten på fem mio. kr. til ansvarlig lånekapital. Urtekram er frem over tvunget til at øge indtjeningen betydeligt, hvis lån til hovedaktionæren på 4,5 mio. kr. skal tilbagebetales

»Ross Jackson og Gaia Gruppen har skudt 4,5 mio. kr. ind. Urtekram skal betale minimum tre procent og maksimalt 25 procent i rente af overskuddet til hovedaktionæren,« siger administrerende direktør Lars Børresen.

Hans mål er, at Urtekram når op på et overskud efter skat på fem procent af omsætningen.

Retssager
Urtekrams økonomiske nød nåede, ifølge Lars Børrresen, højdepunktet under den tidligere ledelse, adm. dir. Lisbeth Damsgaard, indkøbsdirektør Inge Marie Gotlieb Nielsen og Bo Clausen, der sammen med stifteren Ronnie McGrail er blevet smidt ud af Urtekram.

De bortviste gik til retten med krav om erstatning for uberettiget bortvisning, og Urtekram tabte sagerne ved landsretten.

Omkostingerne til retsagerne og erstatning til de bortviste kostede i 2002 og 2003 Urtekram 3,1 millioner kroner.