Stenrig flyarving løsladt efter nøddeskandale

En pose nødder startede balladen, men nu er koreansk flyselskabsarving blevet løsladt efter fem måneder i fængsel.

Foto: KIM HONG-JI. Den stenrige 40-årige datter af Korean Airs bestyrelsesformand Cho Yang-ho, Heather Cho, gik den femte december 2014 amok i et fly. Heather Cho blev under stor mediebevågenhed idømt et år i fængsel, men nu er dommen ændret.
Læs mere
Fold sammen

Nødder, der blev serveret på en »forkert« måde, overfusning af flyansatte og en tidligere direktør for flyselskabet Korean Air er kernen i en mærkelig sag, der nu har fået en afgørelse.

Den stenrige 40-årige datter af Korean Airs bestyrelsesformand Cho Yang-ho, Heather Cho, gik den femte december 2014 amok i et fly. Grunden var enkel, men alligevel bizar. Hun havde fået serveret macadamianødder på et fly fra New York til Incheon i Sydkorea. Problemet var, at hun fik serveret nødderne i en pose og ikke på en tallerken med en serviet, og det var åbenbart for meget at skulle finde sig i, når nu vicedirektøren for flyselskabet havde en plads på første klasse.

Heather Cho blev under stor mediebevågenhed idømt et år i fængsel, men nu er dommen ændret. En appeldomstol nedsatte den her uge straffen til ti måneder og annullerede derefter straffen, så Heather Cho kan gå fri efter fem måneder i et sydkoreansk fængsel.

»Den tiltalte har haft mulighed for at reflektere på den mentale skade, hun har forårsaget hos ofrene i de fem måneder, hun tilbragte i det mørkeste sted i samfundet, mens hun var i fængsel og væk fra sin familie,« sagde dommeren Kim Sang-hwan.

Slog personale med tavlecomputer

Da episoden fandt sted den 5. december, var flyet stadig ikke lettet. Heather Cho skældede ud på personalet og beordrede flyet tilbage til gaten. Hun overfusede kabinepersonalet og sendte kabinechefen ud af flyet, og hele episoden gjorde, at flyet med 250 passagerer blev 20 minutter forsinket. Hun skulle angiveligt have slået kabineansatte over fingrene med en tablet og fyret dem på stedet.

Det ledte til vrede i befolkningen, da hele optrinnet blev offentligt kendt, og flyselskabsarvingen fratrådte sin stilling som vicedirektør i Korean Air.

Derefter røg hun i retten for at bryde den nationale lovgivning om luftfartssikkerhed, og det endte med fængsel til den ældste datter af Cho Yang-ho. Den 66-årige forretningsmand var ifølge Forbes 525 millioner dollars værd i 2014 svarende til godt 3,5 milliarder danske kroner. Han ejer ti procent af Korean Airlines og er bestyrelsesformand for Hanjin Group, der er et af verdens største transportskonglomerater. De gør sig blandt andet i containertransport og er dermed konkurrent til danske Maersk Line.

Nu er hun altså ude af fængsel igen, men historien melder ikke noget om, hvorvidt datteren af Korean Air-bossen skal tilbage i familiefirmaet, eller om nutrage-sagen har ødelagt hendes chancer for altid.