Schweiz taber kampen mod sin egen stærke valuta

At schweizerfrancen er så stærk, på trods af at centralbanken i landet prøver at bekæmpe det, gør ondt på landets eksport, og gør det samtidig svært at skabe den ønskede inflation.

Formanden for den schweiziske nationalbank, Thomas Jordan. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI

Det skriver Wall Street Journal.

En stærk valuta kan have sine fordele såsom billigere import af udenlandske varer og tjenester, men omvendt gør det ondt på et lille land som Schweiz, at eksportsektoren får højere priser over for udlandet og derved sværere konkurrencevilkår.

Dette er en af grundene til at den schweiziske centralbank, der længe har ment, at schweizerfrancen er signifikant overvurderet, har forsøgt med de fleste værktøjer i kassen at få kursen på valutaen ned. Blandt andet har centralbanken forsøgt sig med historisk lave minusrenter og opkøb af så meget udenlandsk valutaaktiv, at porteføljen nærmer sig en værdi på niveau med landets BNP.

Igen og igen ser schweizerne dog ud til at tabe i kampen mod sin egen valuta, der altid forbliver stærk. Problemet er, at alverdens investorer skynder sig til Schweiz, hver gang de finansielle markeder er i bølgegang. På den måde fungere schweizerfrancen mere som en global råvare såsom guld, frem for en egentlig national valuta.