Schweiz lader rente uændret og afventer på brexit-afgørelse

På linje med udfaldene af de seneste rentemøder blandt verdens toneangivende centralbanker valgte Schweiz (SNB) torsdag formiddag også at holde pengepolitikken uændret.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFFEN SCHMIDT

»Det sker ikke mindst på grund af usikkerheden i forbindelse med den britiske EU-afstemning i næste uge«, konstaterer seniorøkonom i Handelsbanken Rasmus Gudum Sessingø i en kommentar.

Der var heller ikke nyt fra Bank of Japan torsdag morgen eller fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag aften.

Også BOE vil holde sig i ro

Handelsbanken venter bestemt også, at Bank of England holder sig i ro på sit rentemøde torsdag klokken 13 dansk tid.

»Dagens vigtigste besked fra SNB var således nok, at man holder sig parat til at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Og det kan da meget vel være relevant, idet vi har set en tendens til, at schweizerfranc på det seneste i stigende grad har udviklet sig alt efter stemningen i forhold til EU i Storbritannien«, vurderer han.

Schweizerfranc er sikker havn

Dermed ser den schweiziske valuta (CHF) ud til i lidt højere grad at antage sin gamle "sikker havn"-egenskab.

»Givet at afstemningen ender med en brexit, er der en vis sandsynlighed for, at SNB reagerer for at afbøde det værste ekstra pres på schweizerfrancen. Dette vil sandsynligvis være tiltag ud over interventioner på valutamarkederne«, vurderer Rasmus Gudum Sessingø.

Han ser ellers ikke det de store overraskelser i meldingen fra Alpelandet.

»Banken udtrykte let øget optimisme om udviklingen i global økonomi på baggrund af de seneste måneders udvikling, hvilket har lettet situationen på finansmarkederne. Som ventet fremhævede SNB dog, at den forestående britiske EU-afstemning kan forårsage øget usikkerhed og turbulens«, vurderer økonomen.

SNB rørte som ventet ikke ved sit vækstskøn for bruttonationalproduktet for i år på 1-1,5 pct., men opreviderede som ventet sine inflationsforventninger markant i år til minus 0,4 pct. og en smule til næste år til 0,3 pct. Inflationsestimatet for 2018 var uændret 0,9 pct., hvorfor troen på opnåelse af inflationsmålsætningen i overskuelig fremtid heller ikke blev styrket denne gang.