Rusland og Ukraine indgår milliard-aftale

Presset mod Ukraines økonomi er lettet efter aftale om russisk milliard-indsprøjtning. Der er ingen aktuelle planer om ukrainsk medlemskab af toldunion, bedyrer Ruslands præsident Putin.

Aftalerne blev indgået under den ukrainske præsident Viktor Janukovitjs (tv.) besøg i Moskva, hvor han mødtes med præsident Vladimir Putin. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI KARPUKHIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Ukraine og Rusland indgik tirsdag handelsaftaler til en værdi af et tocifret milliardbeløb - i dollar. Aftalerne tager noget at det økonomiske pres fra Ukraines skuldre og kan samtidig sætte Rusland i et gunstigere lys i Ukraine.

Aftalerne blev indgået under den ukrainske præsident Viktor Janukovitjs besøg i Moskva, hvor han mødtes med præsident Vladimir Putin, mens demonstranter hjemme i Kiev kræver hans afgang.

Aftalerne betyder ifølge AFP, at Rusland vil investere 15 milliarder dollar i obligationer, der sikrer, at den ukrainske statskasse ikke løber tør i den nærmeste fremtid, som der ellers har været fare for. Samtidig har Rusland indvilget i at sænke prisen for den naturgas, der eksporteres til Ukraine med en tredjedel.

Yderligere har Rusland ifølge Reuters indvilget i at genoptage olieforsyningen til et raffinaderi i den ukrainske sortehavsbyen Odessa. Aftalen sikrer raffinaderiet 750.000 ton olie.

Aftalen vil formentlig fyre op under demonstrationerne i Kiev, hvor flere hundredtusind mennesker har protesteret over Viktor Janukovitj og regeringens afvisning af en handels- og associeringsaftale med EU til fordel for et tættere samarbejde med Rusland. Demonstranterne, som dagligt samles på Uafhængighedspladsen i Kiev, kræver at præsidenten og regeringen går af.

Rusland har yderigere tilbudt Ukraine at komme med i en toldunion sammen med en række andre tidligere sovjetrepublikker, men det var ikke på dagsordenen under mødet i Moskva, oplyser den russiske præsident:

»Jeg vil gerne berolige alle. I dag har vi ikke diskuteret spørgsmålet om Ukraines medlemskab af toldunionen,« lød det ifølge AFP fra Vladimir Putin efter mødet i Moskva.