Rapport sår tvivl om europæiske bankers sundhed

Det europæiske banktilsyn har kaldt de europæiske bankers rekapitalisering en succes, men dansk rapport hævder, at sektoren i virkeligheden er underkapitaliseret.

Ifølge en rapport fra DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier, har mange europæiske banker stadig problemer med at skaffe tilstrækkelig kapital. Foto: Dominique Faget/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den europæiske banksektor er ikke så sund, som det europæiske banktilsyn (EBA) har fastslået. Det mener den uafhængige, statslige forskningsinstitution DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier, der i en ny rapport angriber EBAs metoder og konklusioner ved de såkaldte stresstest af de europæiske banker i 2011.

»EBAs svar på den europæiske bankkrise er plaget af mangler, hvilket får os til at sætte spørgsmålstegn ved gyldigheden af både dets kapitalvurderinger og dets hævdelse af, at rekapitaliseringen har været en succes,« skriver DIIS i rapporten »Bag røg og spejle – den påståede rekapitalisering af Europas banker«.

Ved offentliggørelsen af resultaterne af stresstestene i 2011 rapporterede EBA, at den europæiske banksektor var blevet rekapitaliseret og nu var i en meget stærkere position med et væsentligt styrket kapitalgrundlag og samlet modstandskraft.

I en indledende vurdering slog EBA fast, at 27 store europæiske banker manglede 76 milliarder euro i kapital. Bankerne blev pålagt at rekapitalisere og opfylde kravene senest i juni 2012, og ifølge EBA nåede alle disse banker målet med en total rekapitalisering på 115 milliarder euro.

Billedet ikke så lyserødt

Men det var langt fra alle 115 milliarder euro, der var rejst som egentlig ny egenkapital, og dermed er billedet ikke så lyserødt, mener DIIS.

»Kun 38 procent af dette beløb var som følge af stigninger i kernekapital i bankerne,« skriver DIIS og påpeger, at hovedparten af bankerne i perioden faktisk forværrede deres såkaldte leverage ratio, der viser kapital i forhold til aktiver.

»En vurdering af kapitaliseringen i de tyske, franske, italienske og spanske banker i form af leverage ratio fører til en diametralt modsat konklusion end EBAs. Mens de fleste banker forbedrede deres kernekapitalprocent, forværredes leverage ratioen i et flertal af banker i samme periode.«

DIIS-rapporten er desuden kritisk overfor, at EBAs kapitalkrav udelukkende var baseret på risikovægtede kapitalprocenter »trods voksende bevis for upålideligheden af disse måleparametre«.

Vægtning nødvendig

Ifølge Jesper Rangvid, professor i finansiering på CBS, er man dog nødt til at risikovægte:

»Alle mulige steder står der, at de europæiske banker er blevet bedre kapitaliserede nu, men DIIS peger på, at det kun gælder, når man måler kapitalen i forhold til de risikovægtede aktiver – ikke hvis man måler i forhold til aktiverne uden risikovægtning. Men man kan ikke bare lade være med at risikovægte, for så vil det kræve den samme kapital at købe danske statsobligationer og at låne ud til ejendomsinvestering, hvor afkastet er meget højere, men udlånet også meget mere risikofyldt. Det kan føre til, at bankerne begynder at opføre sig endnu mere risikabelt. Men forskerne har fat i en central pointe, og dette her er noget, vi skal være opmærksomme på.«