Danske banker på vej ud af krisen

Danske banker har gennem de senere år fået det meget bedre, så bankkrisen er tæt på at være slut vurderer nationalbankdirektør Lars Rohde.

Nationalbankdirektør Lars Rohde vurderer, at bankkrisen er ved at være forbi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske banker er på vej ud af de senere års krise, og selv om der fortsat er enkelte mindre banker som er truet på livet, så står dansk pengeinstitutter næppe foran nogen større bølge af nye lukninger og konkurser.

Det er direktør for Danmarks Nationalbank, Lars Rohde, der ser tegn på bedre tider i finansielle sektor herhjemme.

»Det er for tidligt at sige endegyldigt ja til, at bankkrisen herhjemme er slut. Men vi kan sige, at de større banker er blevet meget robuste. Det har vi fået bekræftet af vores egne stresstest i efteråret, og også af de seneste regnskaber. Den helt overvejende del af de mindre pengeinstitutter er også robuste, men der er enkelte som har nogle udfordringer. Men ingen af dem, som er udfordret, udgør en systemisk risiko,« siger Lars Rohde.

Også før finanskrisen lavede Danmarks Nationalbank store stresstest af den finansielle sektor i Danmark. De viste også, at banksektoren var inde i en god gænge, og næppe ville løbe ind i det store problemer. Finanskrisen fik dog en helt anden virkelighed til at udspille sig på en måde, som kom bag på alt og alle. Og læren fra det er, at de stresstest, som blev lavet dengang, slet ikke var hårde nok, vurderer Lars Rohde.

»Der var heller ikke nogen, hverken herhjemme eller i udlandet, som kunne forudse dybden af det tilbageslag, der fulgte efter krakket af den amerikanske investeringsbank Lehmann Brothers i 2008. Det kom bag på alle, at det udløste en så stor og omfattende krise,« siger Lars Rohde.

Om de bedre tider så også betyder, at de senere års mange lukninger af både banker og sparekasser, er slut, er Lars Rohde mindre sikker på.

»Vi har set en tendens over mange år til, at der kommer færre pengeinstitutter herhjemme. Men vi har ikke noget ønske om, at der kommer færre. Vi har heller ikke et eller andet tal for, hvor mange banker og sparekasser, som vi synes er det rigtige. De senere år har vist, at både små og store pengeinstitutter kan være succesfulde. Vi vil sandsynligvis også se, at der kommer nye pengeinstitutter herhjemme, som vil koncentrere sig om bestemte segmenter og nicher.«

»Så vi vil ikke give os af med at spå om, hvor mange banker og sparekasser vi har herhjemme om ti år, men trenden har været for nedadgående. Forventningen er nok, at det fortsætter i et vist omfang. Men det er vigtigt at understrege, at der ikke er noget i vejen for, at man har succes, selv om man er en lille,« siger Lars Rohde.

Bankerne har de senere år klynket over de større kapitalkrav, som er kommer via nye international lovgivning. Det vil gøre det dyrere at være bankkunde og risikerer også at lægge en dæmper på udlånet, har de sagt. Men større kapitalkrav burde slet ikke gøre det dyrere at være bankkunde, fremhæver Lars Rohde.

Han peger således på, at investorernes krav til afkast, bliver reduceret, når bankernes egenkapital vokser, fordi risikoen bliver mindre.

Det er også sådan, at når et pengeinstitut bliver mere solidt, så burde det alt andet lige kunne hente kapital og finansiere sig billigere end før, sådan det ikke nødvendigvis bør blive dyrere at være bankkunde.

Debatten om finanstilsynet skal lægges ind under Danmark Nationalbank, anser Lars Rohde for at være »stendød,« efter der et kommet en klar politisk tilkendegivelse om, at finanstilsynet skal være en selvstændig enhed under Erhvervs- og Vækstministeriet.

Men samarbejdet mellem Finanstilsynet og Danmarks Nationalbank er blevet udbygget og forstærket de senere år.

Med det nye systemiske risikoråd, som skal overvåge den finansielle sektor og skal identificere opbygning af systemiske finansielle risici, holder også snart sit første møde.

»Men det har man også fået en fælles platform, hvor spørgsmål om det finansielle system kan drøftes, hvorfor behovet for en sammenlægning af Finanstilsynet og Danmark Nationalbank er mindre end før,« siger Lars Rohde.