Stresstest af banker giver falsk tryghed

Dansk rapport kritiserer det europæiske banktilsyn for bevidst at gøre den europæiske bankkrise sydeuropæisk og dermed skjule kapitalproblemer i store tyske og franske banker.

Hvor godt er de europæiske banker polstrede til at modstå en ny krise? Den belgiske bank Dexia krakkede, selv om den havde bestået EUs stresstest. Foto: Francois Lenoir/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det europæiske banktilsyn (EBA) har hidtil tegnet et billede af, at det i høj grad er de sydeuropæiske banker, der har problemer med kapitalen. Men EBAs konklusion er baseret på misvisende måleparametre, og derfor er den europæiske bankkrise ikke blot en sydeuropæisk af slagsen – også store og vigtige tyske og franske banker mangler kapital.

Det fastslår en ny opsigtsvækkende rapport, der er udarbejdet af den uafhængige, statslige forskningsinstitution DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier.

»2011-stresstestene bidrog (misvisende) til at fremstille krisen som værende primært en sydeuropæisk én ved at vælge »skræddersyet« kapitaliseringsmål. Blandt den lille gruppe af otte banker, der officielt dumpede stresstestene, var alle undtagen én sydeuropæisk. Imidlertid ville en sammenligning af standardkapitaliseringsmål såsom leverage ratio (kapital målt i forhold til aktiver, red.) eller kernekapitalprocent have udpeget store og vigtige tyske og franske banker som værende underkapitaliserede,« skriver DIIS i rapporten.

Kritikken af EBA bakkes op af Jesper Rangvid, professor i finansiering på Copenhagen Business School (CBS).

»Jeg deler et godt stykke hen ad vejen deres bekymring. De er grundlæggende bekymrede over de vægte, man bruger til at risikovægte bankernes aktiver med, og det er en bekymring, man har internationalt, og som jeg også har. Federal Reserve i USA har denne bekymring, og Bank of England har udtrykt det samme.«

DIIS-rapporten erklærer i stedet de tyske og franske banker som kerneproblemet i Europa. Flere ting peger endda på, at den europæiske banksektor er decideret underkapitaliseret, mener DIIS og fremhæver blandt andet en sammenligning med amerikanske banker.

Den gennemsnitlige leverage ratio blandt de fem største banker i Tyskland målt på aktiver var således på lige over fire procent i 2011, mens gennemsnittet i de fem største amerikanske banker var på 8,4 procent.

Helt så langt vil Jesper Rangvid dog ikke gå. Det væsentlige er ifølge ham, at målingen er forkert.

»Man trækker det for hårdt op, hvis man siger, at den europæiske banksektor generelt er underkapitaliseret. Mere præcist er nok at sige, at det er uklart, hvor stor forbedringen af bankernes kapitalisering egentlig er. DIIS’ rapport peger jo på, at der er en bank som Dexia, der er gået ned, selv om den få måneder inden havde bestået EUs stresstest. Og så har stresstesten jo helt åbenlyst ikke fanget de reelle risici i banken.«