Putin truer spekulanter efter rublens nedtur

Ruslands præsident Putin var vanen tro alt andet end blid, da han gik torsdag eftermiddag gik på talerstolen og holdt en 70 minutter lang tale for parlamentet om nye tiltag, der skal sørge for, at Rusland kan ride det økonomiske stormvejr af.

I sin tale til parlamentet tegnede Putin et billede af en nation, der er under pres og som må spænde livremmen ind i de kommende år på grund af sine fjender. Fold sammen
Læs mere
Foto: VASILY MAXIMOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I talen blev valutamarkedets spekulanter truet, ligesom Putin lovede at udsætte skatteforhøjelser i fire år. Endelig lovede Putin amnesty til russere, hvis de henter penge gemt på udenlandske konti tilbage til Rusland.

- I sin tale til parlamentet tegnede Putin et billede af en nation, der er under pres og som må spænde livremmen ind i de kommende år på grund af sine fjender. For at underbygge fortællingen blev den vestlige fremfærd sammenlignet med Hitler og hans forgæves forsøg på at tryne Rusland, konstaterer chefstrateg i Carnegie Henrik Drusebjerg.

På valutamarkedet svækkedes rublen ikke desto mindre efter talen. Danske Banks cheføkonom for emerging markets, Lars Christensen, sagde efterfølgende til Business Day, at opfordringen til russerne om at trække penge hjem lugter af desperation.

På valutamarkedet gav Putins tale heller ikke smæk for skillingen, tværtimod. Rublen svækkedes efter talen, hvor euroen nærmede sig rekordniveauet fra onsdag morgen på 67,91 rubler. Fredag morgen ligger euro i 66,91 rubler mod bare omkring 62 rubler ved ugens begyndelse.

Putins sprogbrug for at stoppe rublens nedtur var ellers meget direkte.

- Vi har bedt centralbanken om at gennemføre tiltag for at sikre at spekulanterne ikke længere kan drage fordele, sagde Putin ifølge Financial Times og tilføjede:

- Vi ved, hvem de mennesker er, og vi har midlerne til at tøjle dem. Det er tid til at bruge de instrumenter.

Den seneste tids kraftige fald i olieprisen, som gør stort indhug i Rusland olieindtægter, blev ifølge Bloomberg News ikke kommenteret af Putin.