Russiske aktier bløder

Der er skåret op til en fjerdedel af værdien af de investeringsforeninger, der har penge i russiske aktier. Både økonomi og aktier er ramt af handelskrig.

Det gør ondt at være investor i Rusland i øjeblikket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gør ondt at være investor i Rusland i øjeblikket. Russiske aktier har længe hørt til de mere risikofyldte investeringer, og nu har konflikten over Ukraine og de lave oliepriser sendt kursen yderligere ned.

Det toneangivende MSCI Russia 10/40 indeks med store og mellemstore virksomheder er på det seneste år faldet med 20 procent.

Med danske øjne er der to investeringsforeninger med fokus kun på russiske aktier: Jyske Invest Russiske Aktier og Absalon Invest Rusland. De to foreninger har ifølge data fra analysevirksomheden Morningstar tabt henholdsvis 25,5 og knap 24 procent over det seneste år. Over de seneste to år har de tabt henholdsvis 14 og 10 procent årligt.

Men den samlede formue på cirka 340 millioner kroner placerer dem også i den mindre ende af investeringsforeningerne, og størrelsen tyder ifølge chefanalytiker i Morningstar Nikolaj Holdt Mikkelsen på, at danskerne er forbeholdne over for en ren russisk investering frem for at få en mindre eksponering mod det russiske aktiemarked via fonde med et bredere sigte som fonde med østeuropæiske, europæiske eller globale aktier.

»Jeg vil mene, at man bør lade det være op til porteføljeforvalterne i fonde med bredere mandat, om russiske aktier er en god idé eller ej. For eksempel hvis en forvalter i en global aktiefond ser sig lun på en eller flere russiske aktier, kan man få eksponeringen derigennem,« vurderer Nikolaj Holdt Mikelsen.