Pirater tjente bedre end nogensinde i 2011

Selv om det er blevet vanskeligere for pirater at kapre skibe, tjener de flere penge.

Det lokale politi i Bosaso, Somalia, viser politibåden frem. I baggrunden konfiskerede piratbåde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Piraterne kaprer færre skibe - men de tjener flere penge på deres kriminelle aktiviteter. Selv om antallet af kapringer i 2011 blev halveret, så blev året alligevel det hidtil mest indbringende år for de somaliske pirater.

Indtil nu har piraterne ifølge nyhedsportalen maritimedanmark.dk i år scoret 135 millioner dollar - 762 millioner kroner - i løsesum mod 80 millioner dollar året før, svarende til 452 millioner kroner.

I dag skal der betales otte gange så mange penge i løsesum som for blot fire år siden. I 2007 var den typiske sum, der blev forlangt for at sætte et kapret skib og besætning fri på 600.000 dollar - svarende til 3,4 millioner danske kroner.

I år er beløbet i gennemsnit steget til 4,6 millioner dollar eller knap 26 millioner danske kroner for at få piraterne til at slippe det skib med besætning, som de har stjålet.

Antallet af kapringer, der lykkes for piraterne, er faldet. Ifølge nyhedsportalen er det kun et ud af 14 angreb der ender som en succes for piraterne. I 2010 gav hvert fjerde angreb penge i kassen.

Sidste år holdt piraterne på dette tidspunkt af året 30 skibe og besætninger fanget. I dag er det kun - ifølge EU Navfors indsats mod pirater - syv skibe og 199 søfolk. Blandt søfolkene er seks fra det danske fragtskib Leopard, heriblandt to danskere.